Türkiye'deki bağımsız idari otoritelerin bağımsızlık düzeylerini yönetim kurulu üyeleri üzerinden tartışma: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu örneği
Discussing the independence levels of independent regulatory authorities in Turkey through their board members: The case of the Banking Regulation and Supervision Agency
  1. Tez No: 969338
  2. Yazar: AYŞE ECE YAĞAN GENCER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKAY AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenleyici Devlet, Bağımsız İdari Otorite, Bağımsızlık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Döner Kapı, Regulatory State, Independent Regulatory Authority, Independence, Banking Regulation and Supervision Agency, Revolving Door
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'deki bağımsız idari otoritelerin (BİO) bağımsızlık düzeylerini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) örneğinden yola çıkarak; yönetim kurulu üyelerinin atama usulleri, görev süreleri, görevden alınma koşulları ve görevden önce ve sonraki kariyer yolları bağlamında analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, BDDK'nın bağımsızlığını etkileyen yapısal, siyasal ve sektörel faktörler detaylı bir şekilde incelenmiştir. 1999 yılında kurulan, 2000 yılında faaliyete geçen BDDK, 2001 ekonomik krizi sonrası gerçekleştirilen reformlar neticesinde bankacılık sektöründe finansal istikrarın ve güvenin sağlanmasında önemli bir aktör olarak konumlanmıştır. Ancak, özellikle 'döner kapı' olarak bilinen kamu-özel sektör geçişleri, BİO'ların bağımsız ve tarafsız karar alma süreçleri üzerinde potansiyel riskler yaratmaktadır. Bu kapsamda, bu çalışmada nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak, BDDK yönetim kurulu üyelerinin görev öncesi ve sonrası kariyer yolları, özel sektör bağlantıları ve kamu-özel sektör geçişleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, BDDK'nın yasal düzenlemeler çerçevesinde bağımsız bir kurum olmasına karşın, yönetim kurulu üyelerinin siyasi ve sektörel etkilerden bağımsız olmadığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, bağımsızlık kavramına dair literatürdeki tartışmalara yeni bir bakış açısı getirmekte ve ayrıca politika yapıcılar için şeffaflık ve etik standartların güçlendirilmesine yönelik öneriler geliştirmektedir. Bu kapsam çalışma hem teorik hem de pratik açıdan BİO'ların bağımsızlığına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the independence levels of independent regulatory authorities (IRAs) in Turkey, using the example of the Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) as a model, in terms of the appointment procedures, terms of office, conditions for dismissal, and the career paths of board members before and after their appointment. This study examines in detail the structural, political, and sectoral factors affecting the BRSA's independence. Established in 1999 and operational in 2000, the BRSA has positioned itself as a key player in ensuring financial stability and confidence in the banking sector as a result of the reforms implemented after the 2001 economic crisis. However, public-private sector transitions, particularly those known as the“revolving door,”pose potential risks to the independent and impartial decision-making processes of BIAs. In this context, this study examines the pre- and post-appointment career paths, private sector connections, and public-private sector transitions of BRSA board members using qualitative content analysis. The findings reveal that, while the BRSA is an independent institution within the framework of legal regulations, its board members are not immune from political and sectoral influences. This study brings a new perspective to the debates in the literature on the concept of independence and also develops recommendations for policymakers to strengthen transparency and ethical standards. This study aims to contribute to the independence of BIOs from both theoretical and practical perspectives.