Pediatri hemşirelerinin aspirasyon işlemine yönelik uygulamalarının gözlemsel değerlendirilmesi
Observational evaluation of pediatric nurses' practices for aspiration procedure
  1. Tez No: 969341
  2. Yazar: NAZMİYE TEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SONAY TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşireliği, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma pediatri hemşirelerinin aspirasyon işlemine yönelik uygulamalarının gözlemsel değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı bir çalışma yapılmıştır. Araştırma toplam 45 pediatri hemşiresi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak demografik özellikler formu ve aspirasyon işlemi uygulama kontrol listesi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans analizleri, Kolmogorov-Smirnov normallik testi ve histogram grafikleri, t testi, Anova analizleri kullanılmıştır. Araştırmada pediatri hemşirelerinin %86,7'sinin kadın, %75,6'sının lisans mezunu olduğu ve %60'ının aspirasyon yöntemini meslektaşlarından öğrendiği belirlenmiştir. Pediatri hemşirelerinin %62,2'sinin hizmet içi eğitim aldıkları belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin hastanın aspirasyon ihtiyacı olup olmadığını (%77,8), oksijen satürasyonunu (%86,7) ve solunum sayısını (%88,9) değerlendirme işlem basamaklarını doğru uygulama oranlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna karşın katılımcıların aspirasyon işlem öncesi hastaya hiperoksijenizasyon uygulama (%15,6), aspirasyon işlemi sırasında aseptik tekniklere uyma (%2,2) ve aspirasyon işlemi sonrası elleri yıkama (%48,9) işlem basamaklarını doğru uygulamaları oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Aspirasyon konusunda hizmet içi eğitim almış hemşirelerin aspirasyon işlemini daha başarılı uyguladıkları (p<0,001) bulunmuştur. Sonuç olarak pediatri hemşirelerinin aspirasyon uygulaması işlem öncesi, sırası ve sonrası işlem basamaklarında eksiklikler ve farklılıklar olduğu görüşmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda aspirasyon işlemine yönelik standardizasyon çalışmaları yapılarak rehberler geliştirilmesi, güncel ve kanıta dayalı hizmet içi eğitimler verilmesi ve eğitimlerin geri dönüşlerinin değerlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to observationally evaluate the practices of pediatric nurses regarding aspiration. The study was conducted with a total of 45 pediatric nurses. Demographic characteristics form and aspiration procedure application checklist were used as data collection tools. Frequency analysis, Kolmogorov-Smirnov normality test and histogram graphs, t test, ANOVA analysis were used in the evaluation of the data. In the study, it was determined that 86.7% of the pediatric nurses were female, 75.6% were undergraduate graduates and 60% learned the aspiration method from their colleagues. It was determined that 62.2% of pediatric nurses received in-service training. It was determined that the nurses who participated in the study had high rates of correct application of the steps of evaluating whether the patient needed aspiration (77.8%), oxygen saturation (86.7%) and respiratory rate (88.9%). On the other hand, it was determined that the participants had low rates of correct application of the steps of applying hyperoxygenation to the patient before the aspiration procedure (15.6%), complying with aseptic techniques during the aspiration procedure (2.2%) and washing hands after the aspiration procedure (48.9%). It was found that nurses who received in-service training on aspiration performed the aspiration procedure more successfully (p<0.001). As a result, pediatric nurses were found to have deficiencies and differences in the steps before, during and after the aspiration procedure. In line with these results, it may be recommended to develop guidelines by conducting standardization studies for aspiration procedure, to provide up-to-date and evidence-based in-service trainings and to evaluate the feedback of the trainings.