Çocuklar için felsefe yayıncılığı alanı: Çeviri sosyolojisi ışığında“Çıtır Çıtır Felsefe”
The field of publishing in philosophy for children:“Çıtır Çıtır Felsefe”in the light of sociology of translation
- Tez No: 969365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL EMİROSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Çeviri, Çeviri bilim, Çeviri sosyolojisi, Çocuklar için felsefe, Translation, Science of translation, Sociology of translation, Philosophy for children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çeviribilim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de çocuklar için felsefe kitaplarının çeviri süreci ve dolaşım dinamiklerini Brigitte Labbé'nin Fransızca kaynak bütünce olarak“Les Goûters Philo”ve Türkçeye çevrildiği dizinle“Çıtır Çıtır Felsefe”dizisini incelemektedir. Araştırma, Günışığı Kitaplığı tarafından 2006-2025 yılları arasında yayımlanmış 35 kitaptan oluşan bu diziyi merkeze alarak, çeviri eylemini kültürel, ekonomik ve ideolojik boyutlarıyla çok katmanlı bir ilişki ağı içinde analiz etmektedir. Bu kapsamda Pierre Bourdieu'nün alan, habitus ve sermaye kavramları ile Gisèle Sapiro'nun yazınsal metinlerin uluslararası dolaşım yaklaşımı tezin teorik çerçevesini oluşturmaktadır. Araştırmanın saha çalışması kapsamında, nitel araştırma yöntemi kullanılarak alan failleri olarak yazar, yayıncı, çevirmenin yanı sıra çocuklar için felsefe alanında pratiği olan akademisyen, eğitimci, pedagog ve bir okurla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Buna paralel olarak, alanın tarihselliği ile kaynak ve hedef kültürde yazınsal türün dolaşımı ele alındığında; görüşmeler, çeviri kararlarında yayınevi politikalarının, çevirmenin habitusunun ve ideolojik yaklaşımının dolaşım dinamikleri üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymuştur.“Les Goûters Philo”dizisinin Fransa'da yayımlanması ve Türkiye'de“Çıtır Çıtır Felsefe”adıyla alana girmesine kadar uzanan süreç, simgesel, ekonomik ve kültürel sermaye türlerinin etkileşimini göstermektedir. Araştırmanın bulguları, çeviri sürecinde yayınevi politikaları, ideolojik tercihler, ekonomik çıkarlar ve çevirmenin habitusunun belirleyici rol oynadığını göstermiştir. Sansür ve otosansür mekanizmalarının varlığı, sosyo-kültürel bağlam ile şekillenmiştir. Ancak dizinin eğitsel ve felsefi misyonunun temel paradigması büyük ölçüde korunmuştur. Sonuç olarak bu tez çalışmasının, çeviribilim alanında örnek bir tür olarak çocuklar için felsefe alanına dönük araştırmalara özgün bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the translation process and circulation dynamics of philosophy books for children in Turkey through an examination of Brigitte Labbé's series, 'Çıtır Çıtır Felsefe' ('Çıtır Çıtır Philosophy'), its French source text, 'Les Goûters Philo,' and its Turkish translation index. The research looks at how translation happens within a complex network of relationships that includes cultural, economic, and ideological factors, focusing on this series of 35 books published by Günışığı Kitaplığı from 2006 to 2025. In this context, the theoretical framework of the thesis consists of Pierre Bourdieu's concepts of field, habitus, and capital, along with Gisèle Sapiro's approach to the international circulation of literary texts. Within the scope of the research fieldwork, semi-structured in-depth interviews were conducted with authors, publishers, translators, academicians, educators, pedagogues, and a reader who practiced in the field of philosophy for children. At the same time, looking at the history of the field and how the literary genre moves between cultures, the interviews showed that the rules of publishing houses, the translator's background, and their beliefs significantly influence how translations are made and how works are shared. The process leading up to the publication of the series 'Les Goûters Philo' in France and its introduction in Turkey under the title 'Çıtır Çıtır Philosophy' shows the interaction of symbolic, economic, and cultural capital types. The findings of the study show that publishing house policies, ideological preferences, economic interests, and the translator's habitus play a determining role in the translation process. The socio-cultural context shaped the existence of mechanisms for censorship and self-censorship. However, the basic paradigm of the educational and philosophical mission of the series was largely preserved. In conclusion, this thesis study is expected to make a unique contribution to research on philosophy for children as an exemplary genre within the field of translation studies.