Kayseri'de 40-69 yaş arası kadınların meme kanseri için kullanılan tarama yöntemleri hakkındaki düşüncelerinin niteliksel açıdan değerlendirilmesi
Qualitative evaluation of the opinions of women between 40-69 years of age in Kayseri about screening methods used for breast cancer
- Tez No: 969364
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MÜMTAZ MAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kanser taraması, KETEM, mamografi, meme kanseri, Cancer screening, KETEM, mammography, breast cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
KAYSERİ'DE 40-69 YAŞ ARASI KADINLARIN MEME KANSERİ İÇİN KULLANILAN TARAMA YÖNTEMLERİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİN NİTELİKSEL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu nitel çalışmanın amacı, Kayseri'de 40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri ve meme kanseri taraması hakkındaki görüşlerini değerlendirmek ve meme kanseri tarama sürecinin hedef kitleyi nasıl etkilediğini belirlemektir. Çalışma sonuçlarının meme kanseri tarama sürecinde kullanılmasına yönelik bir öneri geliştirmeyi planladık. Yöntem: Bu çalışmanın deseni fenomenolojik tasarımda oluşturulmuştur. Araştırmamızda 40-69 yaş aralığındaki onay veren kadınlarla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların meme kanseri ve tarama yöntemleri hakkındaki bilgi, deneyim, tutum ve inançları ses kayıtlarından not edilmiştir. Düşüncelerini toplamak için açık uçlu sorular kullanılmıştır. Yazılı hale getirilen metinlerin incelenmesiyle elde edilen veriler belirli temalar altında gruplandırılmış ve kodlanmıştır. Tematik analiz sonucunda ortak veya benzer temalar çıkarılmış ve literatürdeki benzer çalışmalarla tartışılmıştır. Bulgular: Kadınların %57'si kanser erken tanısının önemli olduğunu düşünürken, %47'si meme kanserinin tedavi edilebilir bir durum olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %66'sının genetik faktörlerin önemli olduğunu düşündüğü sonucuna vardık. Kadınların %90'ı meme kanseri taraması yaptırdığını belirtmesine rağmen düzenli tarama yaptırma oranı %33 ile sınırlı kalmaktadır. Katılımcılar için birincil bilgi kaynağı sosyal medyadır. Tarama yaptırma için en sık belirtilen nedenler erken tanının önemi ve yakın çevrede kanser öyküsü olan bireylerin bulunmasıdır. Kötü tanı alma korkusu ve ihmal, tarama yaptırmamanın en yaygın nedenleridir. Katılımcılar sosyal medyayı etkili kullanmanın ve sağlık çalışanlarının taramaları yaygınlaştırmak için daha fazla bilgi sağlamasının önemli olduğunu vurgulamışlardır. Sonuç: Kötü bir hastalığa yakalanma korkusu, kadınların meme kanseri hakkında bilgi edinmesini ve mamografi taraması için sağlık kuruluşlarına başvurmasını engelleyen önemli bir faktördür. Bu nedenle, taramanın faydalarını vurgulayan bilgiler verme tarama yaptırma oranlarının artırılmasında faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
QUALITATIVE EVALUATION OF THE OPINIONS OF WOMEN BETWEEN 40-69 YEARS OF AGE IN KAYSERI ABOUT SCREENING METHODS USED FOR BREAST CANCER ABSTRACT Aim: The aim of this qualıtative study is to evaluate the opinions of women aged 40-69 in Kayseri about breast cancer and breast cancer screening and to determine how the screening process for breast cancer effects the target population. We planned to develop a proposal for the use of study results for breast cancer screening process. Methods: The patern of this study was constructed in phenomenological design. Women aged 40-69 who gave concent were interviewed in depth. Participants' knowledge, experience, attitudes and beliefs regarding breast cancer and screening methods were noted from their voice recerding. Open-ended questions were used to collect their considerations. The data obtained by reviewing the transcribed texts were grouped in certain themes and coded. As a result of the thematic analysis, common or similar themes were extracted and discussed with similar studies in literatüre. Results: The 57% of women consider that early diagnosis of cancer is important, 47% of women stated that breast cancer is a treatable condition. We concluded that 66% of the participants consider that genetic factors were important. Although 90% of women stated that they had undergone breast cancer screening, the rate of regular screening remains limited to 33%. Social media is the primary source of information for participants. The most frequently cited reasons for screening are the importance of early diagnosis and the presence of individuals with a history of cancer in the immediate environment. Fear of receiving a bad diagnosis and neglect are the most common reasons for not getting screened. Participants emphasized that it is important to use social media effectively and for health professionals to provide more information to disseminate screenings. Conclusion: Fear of developing a bad disease is an important factor that prevents women from obtaining information about breast cancer and applying to health institutions for mammography screening. Therefore we consider that giving information highlighting the benefits of screening may be useful.