Yoğun bakım hastalarına yönelik ilaç tedavi karmaşıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of medication regimen complexity in critically ill patients
- Tez No: 969383
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KUTAY DEMİRKAN
- Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Klinik eczacılık, farmasötik bakım, yoğun bakım ünitesi, ilaç tedavi karmaşıklığı, MRC-ICU, Yoğun bakım, Clinical pharmacy, pharmaceutical care, intensive care unit, medication regimen complexity, MRC-ICU, Intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eczacılık Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Yoğun bakım hastalarında ilaç tedavi rejimleri genellikle karmaşıktır ve bu durum ilaçla ilgili sorunlar (İLİS) nedeniyle olumsuz klinik sonuç riskini artırmaktadır. Bu çalışmada, ilaç tedavi karmaşıklığını yoğun bakım özelinde objektif olarak değerlendirmek amacıyla geliştirilen Yoğun Bakım Hastalarına Yönelik İlaç Tedavi Karmaşıklığı Skoru (MRC-ICU) kullanılarak, karmaşıklık ile klinik eczacı müdahaleleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma, Haziran 2024–Nisan 2025 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YBÜ) prospektif olarak yürütülmüştür. Bu süreçte MRC-ICU skorları günlük olarak hesaplanmış, eczacı müdahaleleri sistematik biçimde kaydedilmiş ve müdahalelerin potansiyel etkileri CLEO (klinik, ekonomik ve kurumsal) aracı ile değerlendirilmiştir. Toplam 202 hastanın dahil edildiği ve 2287 hasta-günü izlendiği çalışmada, hastaların %78,7'sinde en az bir İLİS tespit edilmiş ve toplam 748 eczacı müdahalesi gerçekleştirilmiştir. Yüksek MRCICU (≥8) skoruna sahip hastalarda müdahale sayısı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Bu grupta, klinik açıdan“2C (orta düzeyde etki)”(p<0,001) ve ekonomik açıdan“1E (tedavi maliyetinde azalma)”(p=0,002) etki kodlu müdahaleler daha sık gözlenmiştir. 24. saatteki MRC-ICU skoru ile toplam müdahale sayısı arasında orta düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır (r = 0,554; p<0,001). Çok değişkenli regresyon analizine göre, 24. saat MRCICU'daki her bir birimlik artış, müdahale sayısında %3,9'luk artışla ilişkili bulunmuştur (IRR: 1,039; p<0,001). Hasta-gün düzeyinde yapılan analizde ise, günlük MRC-ICU'daki her bir puanlık artışın, tek başına günlük müdahale sayısında %8,4 oranında artışa yol açtığı belirlenmiştir (IRR: 1,084; p<0,001). Ayrıca, MRC-ICU ile Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi Skoru (APACHE II) (r = 0,618), Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru (SOFA) (r = 0,720) ve Kritik Hastalarda Modifiye Nütrisyonel Risk Skoru (mNUTRIC) (r = 0,614) arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır (p<0,001). Bununla birlikte, 24. saat MRC-ICU skoru YBÜ mortalitesini öngörmede iyi düzeyde performans göstermiştir (eğri altındaki alan [AUC]: 0,81). MRC-ICU skoru yalnızca tedavi karmaşıklığını değerlendirmekle kalmayıp, klinik eczacı müdahalesi gereksinimini öngörmede, hasta önceliklendirme süreçlerinde ve klinik risk skorlama sistemleriyle bütünleşik kullanımda değerli ve dinamik bir araç olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Medication regimens in intensive care unit (ICU) patients are generally complex, and this increases the risk of drug-related problems (DRPs) and unfavorable clinical outcomes. In this study, the relationship between complexity and clinical pharmacist interventions was evaluated using the Medication Regimen ComplexityIntensive Care Unit (MRC-ICU), which was developed to objectively assess medication regimen complexity specifically in the ICU setting. The study was conducted prospectively between June 2024 and April 2025 in the Internal Medicine ICU of Hacettepe University Adult Hospital. During this period, MRC-ICU scores were calculated daily, pharmacist interventions were systematically recorded, and the potential effects of these interventions were evaluated using the CLEO tool (clinical, economic, and organizational). In this study, which included a total of 202 patients and 2,287 patient-days, at least one DRP was identified in 78.7% of the patients, and a total of 748 pharmacist interventions were performed. The number of interventions was significantly higher in patients with high MRC-ICU score (≥8) (p<0.001). Interventions coded as“2C (moderate)”in terms of clinical impact (p<0.001) and“1E (decrease in cost)”in terms of economic impact (p=0.002) were observed more frequently. A moderate positive correlation was found between the MRC-ICU score at 24 hours and the total number of interventions (r = 0.554; p<0.001). According to multivariable regression analysis, each one-point increase in MRC-ICU score at 24 hours was associated with a 3.9% increase in the number of interventions (IRR: 1.039; p<0.001). According to the patient-day analysis, each one-point increase in the daily MRC-ICU score was associated with an 8.4% increase in the number of daily interventions (IRR: 1.084; p<0.001). Additionally, higher positive correlations were observed between the MRC-ICU score and the Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) (r = 0.618), the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) (r = 0.720), and the Modified Nutrition Risk in the Critically Ill (mNUTRIC) (r = 0.614) (for all p<0.001). Furthermore, MRC-ICU score at 24 hours demonstrated good performance in predicting ICU mortality, with an area under the curve (AUC) of 0.813. The MRC-ICU score stands out not only as a tool to assess regimen complexity but also as a valuable and dynamic instrument for predicting the need for clinical pharmacist interventions, supporting patient prioritization processes, and integrating with clinical risk scoring systems.