3D tool uygulaması kullanılarak yapılan ortodontik model analizinin geleneksel yöntem ile karşılaştırılması
Comparision of orthodontic model analysis performed using the 3D tool application and the traditional method
  1. Tez No: 969394
  2. Yazar: ŞÜKRAN POLEN KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital model analizi, 3D Tool, Ortodontik ölçüm, Dijital kumpas, Messing tel, Tekrarlanabilirlik, Güvenilirlik, Yer darlığı, Digital model analysis, 3D Tool, Orthodontic measurement, Digital caliper, Brass wire, Repeatability, Reliability, Crowding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 3D Tool uygulaması kullanılarak yapılan dijital model analizlerinin doğruluğunu ve tekrar edilebilirliğini, geleneksel manuel ölçüm yöntemleri olan dijital kumpas ve messing tel ile karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden seçilen, ortodontik tedavi öncesine ait 40 hastanın alçı modelleri kullanılmıştır. Modeller, intraoral tarayıcı ile dijital ortama aktarılmış ve her model üzerinde 20 dişin mesio-distal genişliği, üst ve alt ark uzunluğu, gerekli ark uzunluğu ve yer darlığı parametreleri ölçülmüştür. Ölçümler tek bir araştırmacı tarafından, üç farklı yöntemle gerçekleştirilmiştir. Veriler arasındaki farklar paired sample t-testi ile, tekrar edilebilirlik ise sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ve güven sınırı analizleriyle değerlendirilmiştir. Mandibula ark uzunluğu, yer darlığı ve bazı premolar dişlerin ölçümlerinde yöntemler arası istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır (p<0,05). ICC analizinde tüm yöntem çiftleri arasında yüksek uyum gözlenmiş, en yüksek uyum dijital kumpas ve 3D Tool yöntemi arasında elde edilmiştir. Bu bulgular, 3D Tool uygulamasının belirli sınırları bulunmakla birlikte ortodontik model analizlerinde kullanılabilecek bir alternatif sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the accuracy and repeatability of digital model analysis performed using the 3D Tool application by comparing it with traditional manual measurement methods digital calipers and brass (messing) wire. The study included pre-treatment plaster models of 40 patients selected from the archives of the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Istanbul Yeni Yüzyıl University. The models were digitized using an intraoral scanner, and 20 tooth mesiodistal widths, maxillary and mandibular arch lengths, required arch lengths, and crowding values were measured on each model. All measurements were conducted by a single researcher using three different methods. Differences between methods were evaluated with paired sample t-tests, while repeatability was assessed using intraclass correlation coefficients (ICC) and limits of agreement analysis. Statistically significant differences were found between methods in mandibular arch length, crowding measurements, and certain premolar tooth widths (p<0.05). ICC analysis revealed high agreement among all method pairs, with the highest concordance observed between digital caliper and 3D Tool measurements. These findings suggest that the 3D Tool application, despite some limitations, may offer a viable alternative for orthodontic model analysis.