Bazı yemlik ve biralık arpa çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin araştırılması
The study of yield and quality characteristics of some barley varieties for feed production and brewing
  1. Tez No: 969395
  2. Yazar: BAHAR KÖSE KÖKTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER KUŞAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, verim, kalite, protein oran, Kalite özellikleri, Tarımsal özellikler, Barley, yield, quality, protein content, Quality properties, Agricultural properties
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, 2013-2014 sezonunda Alaşehir koşullarında yetiştirilen 13 arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinin bazı tarımsal ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, dört tekerrürlü Tesadüf Blokları Deneme Deseni'nde yürütülmüştür. Bitki boyu, başak ve dane özellikleri, verim bileşenleri ile nem, hektolitre ve protein oranı gibi parametreler değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda çeşitler arasında birçok parametre yönünden istatistiksel olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. En yüksek parsel verimi 616.063 kg/da ile Çatalhöyük, en yüksek biyolojik verim ise 1898.045 kg/da ile Vamik Hoca çeşidinde tespit edilmiştir. En yüksek hasat indeksi (%31.480) ve m² başak sayısı (637.00) da yine Çatalhöyük çeşidinde kaydedilmiştir. Sancak çeşidi 1571.357 kg/da saman verimi ile öne çıkarken; Akhisar 98 çeşidi bitki boyu (81.525 cm), başakta tane sayısı (23,725) ve bin tane ağırlığı (41.50 g) bakımından yüksek değerlere ulaşmıştır. En yüksek protein değeri Aydan Hanım (%20.41) çeşidinde gözlenmiştir. Çalışmada yer alan tüm çeşitlerin protein oranları, biralık arpa için kabul edilen %9–12 aralığının üzerinde bulunmuş, bu nedenle bira endüstrisi açısından uygun olmadıkları sonucuna varılmıştır. Parametrelerin genel değerlendirilmesi sonucunda, Çatalhöyük ve Vamık hoca çeşitleri yüksek parsel verimi, hasat indeksi, bin tane ağırlığı ve başakta tane sayısı gibi kriterler açısından yemlik kullanım amacıyla en uygun çeşitler olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları, yemlik arpa üretimine yönelik çeşit seçimi ve ıslah programlarına önemli katkılar sunabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted during the 2013–2014 growing season to determine the agronomic and quality characteristics of 13 barley (Hordeum vulgare L.) cultivars under the ecological conditions of Alaşehir. The experiment was established in a randomized complete block design with four replications. Parameters such as plant height, spike and grain traits, yield components, as well as moisture content, hectoliter weight, and protein ratio were evaluated. As a result, statistically significant differences were observed among cultivars for many of the examined traits. The highest plot yield was recorded in the cultivar Çatalhöyük with 616.063 kg/da while the highest biological yield was obtained from Vamik Hoca with 1898.045 kg/da. Çatalhöyük also had the highest harvest index (31.480%) and number of spikes per square meter (637.00). Sancak stood out with the highest straw yield (1571.357 kg/da), whereas Akhisar 98 exhibited superior values in plant height (81.525 cm), number of grains per spike (23.725), and thousand-kernel weight (41.50 g). The highest protein content was observed in Aydan Hanım (20.41%). Since the protein content of all cultivars exceeded the ideal range of 9–12% required for malting quality, none were found suitable for the brewing industry. Based on an overall evaluation of the parameters, Çatalhöyük and Vamık hoca were identified as the most suitable cultivars for feed use, due to their high plot yield, harvest index, thousand-kernel weight, and number of grains per spike. The findings of this research provide valuable insights for cultivar selection and breeding programs aimed at feed barley production.