İlk dönem islâm tarihi kaynaklarında rivayetlerin değişimi ve gelişimi: Harre vakası örnekliğinde
The change and development of rumors in the sources of early islamic history: In the case of Harre
  1. Tez No: 969397
  2. Yazar: AYTEN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERKOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Harre vakası, İslam Tarihi Kaynakları, Tarih yazıcılığı, Harre case, Historiography, Sources of Islamic History
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda ikinci Emevî Halifesi Yezîd b. Muaviye (60-64/680-684) döneminin en önemli olayları arasında gösterilen Harre vakası (63/682) üzerinden İslâm tarih yazımında rivayetlerin değişim ve gelişimini ele alacağız. Günümüze kadar Harre vakası hakkında birçok çalışma yapılmıştır ancak biz çalışmamızda farklı bir metodu benimseyerek ilk dönem İslâm tarihi kaynaklarında olayın ele alınış biçimini ve rivayetlerin, olayın gerçekleştiği yıldan uzaklaştıkça çeşitlenme nedenlerini incelemeye çalışacağız. Hemen hemen bilinen bütün İslâm tarihi kaynaklarında Harre vakasının anlatımına yer verilmiştir. Bizim için önemli olan ise rivayetlerin değişim gösterdiği kaynaklardır. Bu doğrultu da amacımız Harre vakası örnekliğinde İslâm tarih yazımında rivayetlerin değişimini takip etmek ve bu değişimin sebep ve sonuçlarını ortaya koymak olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, the second Umayyad Caliph Yazid b. We will discuss the change and development of narrations in Islamic historiography through the Harre case (63/682), which is one of the most important events of the Muawiya (60-64/680-684) period. There have been many studies on the Harre case until today, but in our study, we will adopt a different method and try to examine the way the event was handled in the sources of the first period of Islamic history and the reasons for the diversification of the narrations as they move away from the year of the event. The narration of the Harre case has been included in almost all known Islamic history sources. What is important for us is the sources from which the rumors change. In this direction, our aim will be to follow the change of narrations in Islamic historiography in the example of the Harre case and to reveal the causes and consequences of this change.