Hasan tTmur Gölü Fayı'nın (özalp-Van) yapısal jeolojik özellikleri ve depremselliğinin belirlenmesi
Determination of structural geological characteristics and seismicity of Hasan Timur Lake Fault (özalp-Van)
- Tez No: 969398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif tektonizma, Damlacık Fayı, Hasan Timur Gölü Fayı, Yapısal jeoloj, Active tectonism, Damlacık Fault, Hasan Timur Gölü Fault, Structural geology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
23 Ekim 2011 Van-Tabanlı (Mw 7.2) ve 9 Kasım 2011 Van – Edremit (Mw 5.6) depremleri sonrası Van Gölü Havzası ve yakın çevresindeki fayların özelliklerinin ve aktivitesinin belirlenmesi büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Van'ın Özalp İlçesi'nin yaklaşık 25 km kuzeydoğusunda merkeze bağlı Aşağıtulgalı, Damlacık ve Eğribelen köyleri civarında bulunan Hasan Timur Gölü Fayı'nın yapısal özelliklerinin ve aktif tektonizma açısından öneminin ortaya konması amaçlanmaktadır. Arazi çalışmaları sonucunda elde edilen veriler fayın KB gidişli ve sağ yanal doğrultu atımlı özellikte olduğu göstermektedir. Tez çalışma konusunu oluşturan Hasan Timur Gölü Fayı, Türkiye Diri Fay Haritası'nda Holosen fayı olarak tanımlanmaktadır. Kuzeyde Yukarıbalçıklı Köyü civarından başlayıp KB-GD doğrultulu olarak İran sınırı içlerine kadar yaklaşık 32 km devam eder. Arazi çalışmaları sırasında Hasan Timur Gölü Fayı'na paralel konumda bulunan bir fayın daha varlığı belirlenmiş ve ilk defa tanımlanan bu fay Damlacık Fayı olarak isimlendirilmiştir. 14 km uzunluğundaki Damlacık Fayı'nın depremselliği, üzerinde belirlenen jeomorfolojik veriler ışığında ortaya konulmuştur. Mevcut deprem kayıtları ve odak mekanizması çözümleri çalışma alanındaki fayların M>6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After the October 23, 2011 Van-Tabanlı (Mw 7.2) and November 9, 2011 VanEdremit (Mw 5.6) earthquakes, determining the characteristics and activities of the faults in the Van Lake Basin and its immediate vicinity has gained great importance. This study aims to reveal the structural characteristics of the Hasan Timur Gölü Fault, located approximately 25 km northeast of the Özalp District of Van, around Aşağıtulgalı, Damlacık and Eğribelen villages, and its importance in terms of active tectonism. The data obtained as a result of field studies show that the fault has a NW direction and a dextral strike-slip characteristic. The Hasan Timur Gölü Fault, which is the subject of the thesis study, is defined as a Holocene fault in the Active Fault Map of Turkey. It starts in the north from the Yukarıbalçıklı Village and continues in a NW-SE direction until the Iranian border for approximately 32 km. During field studies, the existence of a fault parallel to the Hasan Timur Lake Fault was determined and this fault, which was identified for the first time, was identified as Damlacık Fault. The seismicity of the 14 km long Damlacık Fault was revealed in the light of the geomorphological data determined on it. Existing earthquake records and focal mechanism solutions show that the faults in the study area have the potential to produce earthquakes with a magnitude of M>6.