Generalize eklem hipermobilitesi olan çocuklarda alt ekstremite rotasyonel profilinin postüral kontrol, kas kuvveti, fonksiyonel kapasite ve alt ekstremite fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of lower extremity rotational profile on postural control, muscle strength, functional capacity, and lower extremity function in children with generalized joint hypermobility
  1. Tez No: 969423
  2. Yazar: YAREN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel kapasite, Fonksiyonellik, Hipermobilite, Kas kuvveti, Postüral denge, Rotasyonel profil, Functional capacity, Functionality, Hypermobility, Muscle strength, Postural balance, Rotational profile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Generalize eklem hipermobilitesi (GEH), sinovyal eklemlerde hareket açıklıklarının fizyolojik sınırlarını aşmasıdır. Bu tezin amacı; GEH olan çocuklarda alt ekstremite rotasyonel profilinin postüral kontrol, kas kuvveti, fonksiyonel kapasite ve alt ekstremite fonksiyonu üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya gönüllü katılmayı kabul eden 7-16 yaş arası çocuklardan GEH ile birlikte alt ekstremite rotasyonel profil bozukluğu olan (GEHrot+) 16 kişi, GEH olan ancak alt ektremite profil bozukluğu olmayan (GEHrot-) 16 kişi, ve GEH ve/veya alt ekstremite rotasyonel profil bozukluğu olmayan (Kontrol grubu) 16 kişi dahil edildi. Çalışmaya başvuran tüm çocuklarda ilk aşamada Beighton skoruna göre GEH değerlendirmesi yapıldı. Daha sonra sosyodemografik bilgileri kaydedilen çocukların aynı gün içinde klinik değerlendirmeleri yapıldı. Değerlendirmeler bilateral olarak gerçekleştirildi. Klinik değerlendirmelerde; alt ekstremite rotasyonel profil ölçümü için; kalçanın internal rotasyon (İR) ve eksternal rotasyon (ER) açı ölçümü, Craig test, ayak uyluk açısı (AUA) ölçümü, ayak progresyon açısı (APA), topuk orta hat çizgisi (TOHÇ) testi yapıldı. Q açısı, naviküler düşme testi (NDT), ayak bileği dorsifleksiyon eklem hareket açıklığı ve bacak boyu uzunluk ölçümleri kaydedildi. Alt ekstremite kısalık/esneklik değerlendirmeleri; Silfverskiold testi, Popliteal açı ölçümü, Otur-uzan testi, Ober testi, Thomas testi ve Duncan-Ely testi ile yapıldı. Klinik değerlendirmeler tamamlandıktan sonra postüral kontrol değerlendirmesi Biodex Denge Sistemi (BDS) ile, kas kuvvetinin ölçülmesi MicroFET2 dijital el dinamometresi ile, fonksiyonel kapasitenin değerlendirmesi 6 dakika yürüme testi (6DYT) ve alt ekstremite fonksiyonelliğinin değerlendirmesi Alt Ekstremite Fonksiyonel Ölçeği (AEFÖ) ile değerlendirildi. Gruplar yaş, cinsiyet, boy, kilo ve vücut kitle indeksi açısından benzerdi. Beighton skoru kontrol grubunda, her iki GEH grubundan anlamlı şekilde daha düşük bulundu (p<0,001); GEHrot+ ve GEHrot− grupları arasında fark yoktu. Kalça İR ve ER açıları ile Craig testi ölçümlerinde, özellikle GEHrot+ grubu kontrol ve GEHrot− gruplarından farklıydı (p<0,001). AUA açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). APA açısından, hem sağ hem sol tarafta kontrol grubu ile GEHrot+ grubu ve GEHrot+ ile GEHrot− grubu arasında anlamlı farklılık gözlendi (p<0,001); GEHrot− ile kontrol grubu arasında fark yoktu (p>0,05). Gruplar arasında sağ ve sol taraf için TOHÇ açısından anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). Ayakta ölçülen Q açısı GEHrot+ grubunda diğer gruplardan anlamlı şekilde yüksekti (p<0,001). Ayrıca, NDT değerlerinde GEHrot+ grubu kontrol ve GEHrot− gruplarından anlamlı farklılık gösterdi (p<0,01); GEHrot− ve kontrol grubu arasında fark yoktu. Ayak bileği dorsifleksiyon açıları açısından, GEHrot+ ve GEHrot− gruplarının ölçümleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,05–0,01). Alt ekstremite kas kısalık/esneklik değerlendirmelerinde Silfverskiold, Otur-uzan testi, Ober testi, Thomas ve Duncan-Ely testleri gruplar arasında anlamlı fark göstermemekle birlikte (p>0,05), sadece Popliteal açı ölçümlerinde kontrol grubunun değerleri GEHrot+ ve GEHrot− gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p<0,01). Biodex Denge Sistemi testlerinde, postural stabilite testinin genel, anterior/posterior ve medial/lateral stabilite indeks ile stabilite limitleri testinin bazı parametrelerinde kontrol grubu ile GEHrot+ grup arasında anlamlı farklar bulundu (p<0,05). GEHrot− ile kontrol grubu arasında anlamlı fark gözlenmedi. Kas kuvveti ölçümlerinde, sağ ve sol gluteus maximus ile gluteus medius kaslarında GEHrot+ grubu hem kontrol grubundan hem de GEHrot− grubundan anlamlı derecede düşük kas kuvveti gösterdi (p<0,05). Diğer kas gruplarında anlamlı fark tespit edilmedi. 6DYT testi ile AEFÖ skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Bu çalışmada, GEH olan çocuklarda alt ekstremite rotasyonel profil bozukluklarının postüral kontrol ve gluteal kas kuvvetinde olumsuz etkiler yarattığı görülmüştür. Rotasyonel profil bozukluğu olmayan GEH grubunun postüral kontrol ve kas kuvveti açısından sağlıklı çocuklara benzer performans göstermesi, olumsuz etkilerin esas olarak rotasyonel bozukluklardan kaynaklandığını göstermektedir. Fonksiyonel kapasite ve alt ekstremite fonksiyonelliğinde ise gruplar arasında fark bulunmamıştır, bu da asemptomatik çocuklarda günlük yaşam aktivitelerinin henüz etkilenmediğini düşündürmektedir. Gelecekte, daha geniş yaş gruplarını ve yüksek Beighton skorlarına sahip çocukları kapsayan, ileri yöntemler kullanılarak ve uzun dönem takiplerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Generalized joint hypermobility (GJH) is defined as the excessive range of motion of synovial joints beyond physiological limits. The aim of this thesis was to investigate the effects of lower extremity rotational profile on postural control, muscle strength, functional capacity, and lower extremity function in children with GJH. A total of 48 children aged 7–16 years who voluntarily agreed to participate were included: 16 children with GJH and lower extremity rotational profile abnormalities (GJHrot+), 16 children with GJH but without rotational profile abnormalities (GJHrot−), and 16 healthy controls without GJH and/or rotational profile abnormalities. All participants were initially assessed for GJH using the Beighton score. Following the collection of sociodemographic data, clinical assessments and primary/secondary outcome measures were performed bilaterally on the same day. Clinical evaluations for lower extremity rotational profile included measurements of hip internal rotation (IR) and external rotation (ER) angles, Craig test, thigh-foot angle (TFA), foot progression angle (FPA) and heel bisector line (HBL) test were performed. Q angle, navicular drop test (NDT), ankle dorsiflexion range of motion, and leg length measurements were recorded. Lower extremity muscle tightness/flexibility was assessed using the Silfverskiold test, Popliteal angle measurement, Sit and Reach test, Ober test, Thomas test and Duncan-Ely test were performed. After completing clinical assessments, postural control was evaluated with the Biodex Balance System (BBS), muscle strength was measured using a MicroFET2 digital hand-held dynamometer, functional capacity was assessed via the 6-minute walk test (6MWT), and lower extremity functionality was measured using the Lower Extremity Functional Scale (LEFS). The groups were similar in age, sex, height, weight, and body mass index. The control group had significantly lower Beighton scores compared to both GJH groups (p<0.001), with no difference between GJHrot+ and GJHrot− groups. Hip IR and ER angles and Craig test measurements differed significantly, especially with the GJHrot+ group differing from both control and GJHrot− groups (p<0.001). No significant difference was observed between groups in terms of FTA (p>0.05). FPA showed significant differences between the control group and the GEHrot+ group and between the GEHrot+ and GEHrot− groups on both the right and left sides (p<0.001); there was no difference between the GEHrot− and control groups (p>0.05). No significant differences were observed between groups in terms of HBL for the right and left sides (p>0.05). The Q angle measured in standing was significantly higher in the GJHrot+ group compared to other groups (p<0.001). Additionally, NDT values were significantly different in the GJHrot+ group compared to control and GJHrot− groups (p<0.01), with no difference between GJHrot− and controls. Ankle dorsiflexion angles were significantly higher in both GJHrot+ and GJHrot− groups compared to controls (p<0.05–0.01). Muscle tightness/flexibility tests including Thomas, Duncan-Ely, Ober, Silfverskiold and Sit and Reach tests showed no significant differences among groups (p>0.05), except for Popliteal angle measurements, where the control group had significantly higher values than both GJHrot+ and GJHrot− groups (p<0.01). In Biodex Balance System tests, significant differences were found between the control and GJHrot+ groups in postural stability overall, anterior-posterior, medial-lateral parameters and some stability limits parameters (p<0.05), while no significant difference was observed between the control and GJHrot− groups. Muscle strength measurements revealed significantly lower strength in the right and left gluteus maximus and medius muscles of the GJHrot+ group compared to both control and GJHrot− groups (p<0.05), with no significant differences in other muscle groups. No significant differences were found among groups regarding 6MWT distance and LEFS scores (p>0.05). This study demonstrated that lower extremity rotational profile abnormalities in children with GJH adversely affect postural control and gluteal muscle strength. The similar performance of the GJHrot− group to healthy controls in these parameters suggests that the negative effects are primarily related to rotational profile abnormalities. The absence of differences in functional capacity and lower extremity function suggests that daily activities are not yet impaired in asymptomatic children. Future studies including broader age ranges and children with higher Beighton scores, employing advanced methods and long-term follow-up, are warranted.