Askeri kurumlarda gizli ve kritik verilerin depolanmasında siber güvenlik yöntemleri
Cyber security methods for storing confidential and critical data in military institutions
  1. Tez No: 969456
  2. Yazar: ŞULE BASUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜRSEL EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Açık veri, Veri şifreleme, Veri şifreleme standardı, Veri şifreleme yöntemleri, Open data, Data encryption, Data encryption standard, Data encryption methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Askeri kurumlardaki bilgi sistemlerinde yer alan kritik veriler, ulusal güvenlik ve operasyonel süreklilik açısından stratejik öneme sahiptir. Bu çalışmada, gizli ve kritik verilerin farklı veri tabanı ortamlarında ne düzeyde korunabildiği Oracle ve PostgreSQL üzerinde kurulan ayrı sanal test ortamlarıyla incelenmiştir. Tam ve kısmi maskeleme, regex ile maskeleme, sembolleştirme (tokenization), SHA-256 ve AES-256 şifreleme yöntemleri uygulanmış; her yöntemin veri görünürlüğüne, erişilebilirliğe ve sorgu performansına etkileri ölçülmüştür. Bulgular, tam maskeleme ile AES-256'nın kritik verilerin korunmasında daha yüksek başarı sağladığını; kısmi maskeleme ve regex temelli yöntemlerin erişim hızını artırsa da güvenlik seviyesinde belirli riskler taşıyabildiğini göstermektedir. PostgreSQL ortamında maskeleme işlemleri işlem süresi açısından daha verimli sonuçlar üretirken, Oracle veri bütünlüğünü daha güçlü korumuştur. Elde edilen karşılaştırmalı sonuçlar, savunma kurumlarının veri güvenliği politikalarının şekillendirilmesi ve veri tabanı tercihlerinde karar desteği sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Critical data within the information systems of military institutions is strategically important for national security and operational continuity. This study evaluates how well confidential and critical data can be protected across different database platforms by establishing separate virtual test environments on Oracle and PostgreSQL. Full and partial masking, regex-based masking, tokenization, SHA-256, and AES-256 encryption were applied, and the impact of each method on data visibility, accessibility, and query performance was measured. The findings indicate that full masking and AES-256 are more successful for securing critical data, whereas partial and regex-based methods can improve access speed but pose certain security risks. Masking in PostgreSQL yielded better processing-time efficiency, while Oracle preserved data integrity more robustly. The comparative results provide decision support for shaping data-security policies and database preferences in defense organizations.