Natalya Şutyomova'nın tipolojik baskınlık kuramı: Orhan Veli şiirlerinin Rusça çevirileri örneğinde
Natalya Shutyomova's typological dominance theory: The case of Russian translations of Orhan Veli's poems
  1. Tez No: 969457
  2. Yazar: MELİHA OSKAY GÖKALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA KAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Translation and Interpretation, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Natalya Şutyomova, Tipolojik baskınlık kuramı, Orhan Veli, Şiir çevirisi, Karşılaştırmalı çeviri analizi, Poetik yeniden-inşa, Rusça çeviri, Natalya Shutyomova, Typological dominance theory, Orhan Veli, Poetry translation, Comparative translation analysis, Poetic re-creation, Translation into Russian
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Natalya V. Şutyomova'nın“Tipolojik Baskınlık Kuramı”temel alınarak Orhan Veli Kanık şiirlerinin Rusçaya yapılan çevirileri karşılaştırmalı bir yöntemle incelenmiştir. Çalışma, şiir çevirisini salt bir dilsel aktarım olarak değil; dilsel, kültürel, estetik ve politik boyutları olan çok katmanlı bir yeniden yaratma süreci olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmamızın odak noktası, farklı tarihsel ve poetik bağlamlarda üretilmiş iki çeviri grubundan oluşmaktadır. Bunlardan ilki, 20. yüzyılda Radi Fiş'in Sizin İçin (1961) antolojisinde yer alan çeviriler ve ikincisi 21. yüzyılda stihi.ru şiir portalında Marina Ahmedova, Tatyana fon Bryunn ve Adel Çilyakova gibi çevirmenlerce yapılan çevirilerdir. Orhan Veli'nin Anlatamıyorum, İstanbul'u Dinliyorum, Kitabe-i Seng-i Mezar -III, Gün Olur, Bedava, Sizin İçin, Tren Sesi, Deniz, Gölgem, Sokakta Giderken adlı şiirleri bu iki farklı dönemin çevirileri üzerinden karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz, şiirdeki tipolojik farklılıkların çeviri stratejilerini ve poetik uyumu nasıl şekillendirdiğini ortaya koymuştur. Orhan Veli poetikasına özgü gündelik dilin şiirselleştirilmesi, imge ekonomisi, lirik derinlik ve biçimsel yenilik gibi tipolojik bileşenlerin hedef metinlerde korunma, dönüştürülme veya kaybolma dinamiklerini saptamıştır. Şutyomova'nın kuramı, bu süreçteki“dönüşüm”ü anlamak için etkili bir çerçeve sunarak şiir çevirisinin kültürlerarası estetik ve politik bir diyalog olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study employs a comparative methodology to analyze the Russian translations of Orhan Veli Kanık's poems, based on Natalya V. Shutyomova's“Typological Dominance Theory.”The research demonstrates that poetry translation is not merely a linguistic transfer but a multifaceted process of re-creation, encompassing linguistic, cultural, aesthetic, and political dimensions. The focus of our study is on two distinct groups of translations produced in different historical and poetic contexts. The first group comprises the translations by Radi Fish featured in his 1961 anthology Sizin İçin (For You) from the 20th century. The second group consists of contemporary translations from the 21st century, published on the poetry portal stihi.ru by translators such as Marina Akhmedova, Tatiana von Bryunn, and Adel Chilyakova. A comparative analysis was conducted on eleven of Orhan Veli's poems—Anlatamıyorum (I Can't Tell), İstanbul'u Dinliyorum (I'm Listening to Istanbul), Kitabe-i Seng-i Mezar -III (Epitaph-III), Gün Olur (There Comes a Day), Bedava (Free), Sizin İçin (For You), Tren Sesi (Sound of the Train), Deniz (The Sea), Gölgem (My Shadow), and Sokakta Giderken (Walking on the Street)—using the translations from these two different periods. The analysis reveals how typological differences in the poems shape translation strategies and influence poetic harmony. It identifies the dynamics of preservation, transformation, or loss of typological components characteristic of Orhan Veli's poetics—such as the poeticization of everyday language, economy of imagery, lyrical depth, and formal innovation—in the target texts. Shutyomova's theory provided an effective framework for understanding this process of“transformation,”proving that poetry translation is an intercultural aesthetic and political dialogue.