Development and luminescence properties of red and yellow emitting borate based phosphors for led applications
Led uygulamaları için kırmızı ve sarı ışık yayan borat tabanlı fosforların geliştirilmesi ve lüminesans özellikleri
- Tez No: 969455
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL EMİR KAFADAR, PROF. DR. FATİH MEHMET EMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotolüminesans, Photoluminescence
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, katkısız ve nadir toprak elementleriyle katkılanmış (Eu3+, Dy3+, Nd3+, Ce3+, Tb3+) borat malzemeleri, farklı katkılama seviyelerinde (2, 3, 4, 5, 6 mol%) hava ortamında yüksek sıcaklık katı–hal yöntemiyle sentezlenmiştir. Katkısız borat örneğinin termal, yapısal ve titreşimsel karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Öte yandan, lantanit (La) katkılı borat fosforların yapısal, titreşimsel, morfolojik, kimyasal, ve fotolüminesans özellikleri X–Işını Kırınımı (XRD), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi spektroskopisi (FT–IR), Alan Emisyonlu Taramalı Elektron mikroskopisi (FE–SEM), Enerji Dağıtıcı Spektroskopi (EDS), Fotolüminesans Uyarımı (PLE), ve Fotolüminesans (PL) teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Fosforların Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE) renk koordinatları, İlişkili Renk Sıcaklıkları (CCT) ve Renk Saflıkları (CP) belirlenmiş ve gösterilmiştir. Eu3+ katkılı örnekler, 5D0 → 7F2 geçişi nedeniyle yoğun kırmızı ışıldama sergilemiştir. Dy3+ katkılı örnekler, 4F9/2 → 6H13/2 geçişi sebebiyle keskin sarı ışıldama göstermiştir. Tb3+ katkılı örnekler ise 5D4 → 7F5 geçişi nedeniyle parlak yeşil ışıldama ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
A series of undoped and rare–earth–doped (Eu3+, Dy3+, Nd3+, Ce3+, Tb3+) borate materials were synthesized at various doping levels (2, 3, 4, 5, 6 mol%) via a high–temperature solid–state method in an air ambience. The thermal, structural, and vibrational characterization of the pristine borate sample was executed. On the other hand, structural, vibrational, morphological, chemical, and photoluminescence properties of lanthanide (Ln)–doped borate phosphors were investigated using X–Ray Diffraction (XRD), Fourier–Transform Infrared spectroscopy (FT–IR), Field Emission Scanning Electron Microscopy (FE–SEM), Energy Dispersive Spectroscopy (EDS), Photoluminescence Excitation spectroscopy (PLE) and Photoluminescence Emission spectroscopy (PL). Commission Internationale de l'Eclairage (CIE) chromaticity coordinates, Correlated Color Temperatures (CCT), and Color Purities (CP) of the phosphors were determined and shown. Eu3+–doped samples exhibited intense red emission due to the 5D0 → 7F2 transition. Dy3+–doped samples demonstrated vivid yellow emission due to the 4F9/2 → 6H13/2 transition. Tb3+–doped samples displayed bright green emission due to the 5D4 → 7F5 transition.