Memlüklerde saltanat usulü
Sultanate procedure in the Mamluks
  1. Tez No: 969475
  2. Yazar: MEHMET FATİH KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bahri Memlükler Dönemi, Burci Memlükler, Memlükler, Memlükler Dönemi, Bahri Memlükler Period, Burci Memlükler, Mamluks, Mamluks Period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Memlük Devleti, kölelikten gelen ve askerî eğitimden geçerek devlet kademelerinde yükselen büyük emîrlerin kurduğu ve yönettiği tarihteki önemli Türk-İslam devletlerinden birisidir. Memlük Devleti'nde Türk-İslam devletlerindeki verasete dayalı hanedan usulü, memlük sisteminin etkisiyle tam olarak uygulanamamış ve devlet yönetimi büyük emîrlerin elinde olmuştur. Büyük emîrler, bir hanedana üye olmadıkları için ilk dönemlerde saltanata geçmeye cesaret edememişler ve vefat eden sultanın oğullarını yaşı küçük de olsa sultan ilan ederek ona biat etmişlerdir. Bir süre sonra tecrübesiz ve ehil olmayan mevcut sultan, büyük emîrlerin kişisel ihtiraslarının da etkisiyle devletin bekasını gerekçe gösterilerek hal' edilmiş, yerine büyük emîrlerden güçlü ve nüfuzlu olan sultan olmuştur. Memlük Devleti'nde sultanların seçimi ve belirlenmesinde en etkili unsur, devletin idari yapısını şekillendiren ve kurucu irade olan memlük sistemidir. Sultanların seçiminde ve belirlenmesinde askerî, bürokratik, adli ve dinî güç odakları olan büyük emîrler, saltanat nâibleri, vezirler, halifeler ve sultanlara bağlı memlük grupları etkili olmuştur. Bu dönemde sultanlar, veliaht tayin edilerek, askerî ve siyasi güç kullanarak, büyük emîrlerin tercihi ile ya da zorlama ile tahta çıkmışlardır. Çalışmada amaç, Memlük sultanlarının tahta çıkma ve tahttan inme süreçlerini, dönemin verileri ışığında inceleyerek orijinal bir yapı ihtiva eden saltanat sistemini ortaya koymaktır. Memlük Devleti'nin saltanat yapısı incelenirken konuyu temsil eden örnek olay ve kişiler incelenmiş ve tümevarım yöntemiyle sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Mamluk State is one of the most important Turkish-Islamic states in history, founded and ruled by great emirs who came from slavery and rose in the state ranks after military training. In the Mamluk State, the dynastic procedure based on succession in Turkish-Islamic states could not be fully implemented with the effect of the Mamluk system and the state administration was in the hands of the great emirs. Since the great emirs were not members of a dynasty, they did not dare to take the sultanate in the early periods and they declared the sons of the deceased sultan as sultan even if they were underage and swore allegiance to him. After a while, the current sultan, who was inexperienced and incompetent, was deposed on the grounds of the survival of the state under the influence of the personal ambitions of the grand emirs, and the powerful and influential one of the grand emirs became the sultan instead. The most influential factor in the selection and determination of the sultans in the Mamluk State was the Mamluk system, which shaped the administrative structure of the state and was the founding will. The military, bureaucratic, judicial and religious power centers such as the great emirs, sultans, viziers, caliphs and Mamluk groups loyal to the sultans were influential in the selection and determination of the sultans. During this period, the sultans ascended the throne by appointing heir apparent, by using military and political power, by the choice of the great emirs or by force. The aim of this study is to analyze the ascension and abdication processes of the Mamluk sultans in the light of the data of the period and to reveal the sultanate system that contains an original structure. While examining the sultanate structure of the Mamluk State, case studies and individuals representing the subject were examined and conclusions were reached by inductive method.