Sekizinci sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme problemlerinde kullandıkları çözüm stratejileri ve nedenleri
Eighth grade students' solution strategies in proportionalreasoning problems and their reasons
- Tez No: 969511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıl yürütme, Orantı, Orantısal akıl yürütme, Reasoning, Ratio, Proportional reasoning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sekizinci sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme problemlerini çözerken kullandıkları stratejileri incelemektir. Ayrıca bu çalışma öğrencilerin kullandıkları çözüm stratejilerinin altında yatan nedenleri ve tercih sebeplerini anlamayı hedeflemektedir. Çalışmanın katılımcılarını Konya ilinde, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel bir ortaokulda öğrenim gören 64 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın katılımcıları belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Katılımcılar belirlenirken kriter, oran ve orantı konularını tamamlamış olmaları, dolayısıyla öğrencilerin sekizinci sınıfa devam etmeleri olarak belirlenmiştir. Çalışmanın verileri 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde toplanmıştır. Araştırma deseni temel nitel araştırma desenidir. Veri toplama yöntemi olarak ilk aşamada katılımcılara orantısal akıl yürütme problemlerini içeren bir test uygulanmış, daha sonra aynı öğrencilerden seçilen küçük bir grup ile bire bir görüşmeler yapılarak öğrencilerin kullandıkları çözüm stratejilerin altında yatan nedenler ortaya çıkarılmıştır. Verilerin analizi için kullanılan çözüm stratejileri bağlamında frekans ve yüzdeleri hesaplanarak tablolar halinde sunulmuş ve çözüm stratejilerinin kullanım nedenlerini belirlemek için içerik analizi yapılarak kodlar ve kodları kapsayan temalar belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda sekizinci sınıf öğrencilerin orantısal akıl yürütme problem tipine göre kullandığı çözüm stratejilerinin değiştiği, birim oran, içler-dışlar çarpımı gibi stratejileri sıklıkla kullandıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin bu stratejileri kullanma nedenleri arasında güvenilir, hızlı ve pratik olmaları gibi nedenler bulunmaktadır. Bulgular ışığında matematik öğretim programı geliştiricilere, matematik öğretmen eğitimcilerine ve matematik öğretmenlerine orantısal akıl yürütme stratejisi konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Daha sonra dolThe purpose of this study is to examine the strategies used by eighth-grade students as they solve proportional reasoning problems. Moreover, the study aims at understanding the underlying reasons behind the students' choice of strategies. The participants of the study are 64 eighth-grade students from a private middle school in Konya, Turkey. Among purposive sampling methods, criterion sampling and convenience sampling methods were used to select the participants. The main criterion for participant determination was the completion of the ratio and proportion topics. The data were collected from eighth gradde students in the 2023–2024 academic year, spring semester. The research design was basic qualitative research. A proportional reasoning problem test was administered to the participants in the first stage. In the second stage, one-to-one interviews were conducted with a selected subset of the same students to uncover the reasons underlying the strategies they used. In data analysis, frequencies and percentages of the solution strategies used were calculated and presented in tables. To understand the reasons behind the use of these strategies, content analysis was conducted. The results of the study indicated that the solution strategies used by eighth-grade students varied according to the type of proportional reasoning problem. It was observed that strategies such as unit rate and cross-multiplication were frequently used. Furthermore, students cited reasons such as reliability, speed, and practicality for their preference for these strategies. Recommendations were provided to mathematics curriculum developers, mathematics teacher educators, and mathematics teachers regarding proportional reasoning strategies.durulacaktır