ADHD bireylerinin frontal lob eeg sinyallerinde biyometrik doğrulama için sinyal işleme ve 1D-CNN yaklaşımları
Biometric authentication of ADHD individuals using signal processing and 1D-CNN approaches on frontal lobe eeg signals
- Tez No: 969528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUTLUCAN GÖRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyometri, Biometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, biyometrik tanıma sistemlerinin güvenlik uygulamalarındaki önemi ve geleneksel yöntemlerin sınırlamaları incelenmiştir. Bilişsel biyometri kapsamında, sinir sisteminden elde edilen biyosinyallerin kullanımı ele alınmıştır. Özellikle EEG (elektroensefalografi) sinyalleri, uygun maliyetli ve kullanımı kolay cihazlar sayesinde biyometrik tanıma için tercih edilmektedir. Ancak, mevcut EEG tabanlı sistemlerde ergonomik tasarım ve sinyal kalitesi gibi sorunlar bulunmaktadır. Bu çalışmada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) olan bireyler üzerinde EEG tabanlı biyometrik doğrulama yöntemleri araştırılmıştır. ADHD hastası bireylerden toplanan frontal lobdaki EEG verileri kullanılarak, sinyal işleme ve derin öğrenme teknikleriyle bir biyometrik doğrulama modeli geliştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, EEG sinyallerinin ADHD hastası bireylerde biyometrik doğrulama için kullanılabilirliğini göstermektedir. Bu çalışma, literatürde sınırlı olan ADHD bireyler üzerinde biyometrik tanıma araştırmalarına önemli bir katkı sağlamaktadır. Gelecekteki araştırmalar için daha geniş veri setleri ve gelişmiş cihazlar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the significance of biometric recognition systems in security applications and examines the limitations of traditional methods. Within the scope of cognitive biometrics, the utilization of biosignals derived from the nervous system is addressed. Specifically, electroencephalography (EEG) signals have emerged as a preferred choice for biometric recognition due to the affordability and user-friendliness of modern devices. However, current EEG-based systems face challenges related to ergonomic design and signal quality. This study investigates EEG-based biometric authentication methods in individuals with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). By utilizing EEG data collected from the frontal lobe of ADHD individuals, a biometric authentication model was developed through the application of signal processing and deep learning techniques. The results demonstrate the feasibility of using EEG signals for biometric authentication in individuals with ADHD. This work makes a significant contribution to the limited body of literature on biometric recognition in ADHD populations. For future research, the use of larger datasets and advanced devices is recommended to further enhance the reliability and applicability of EEG-based biometric systems.