Yerel halkın doğa turizmi ve ekoturizm algısı üzerine bir araştırma: Karabük ili örneği
A study on local people's perceptions of nature tourism and eco-tourism: The case of Karabük province
- Tez No: 969557
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm Bilgisi, Ekoturizm Beklentisi, Yerel Halk, Sosyal Değişim Teorisi, Karabük, Ecotourism Knowledge, Ecotourism Expectations, Local Community, Social Change Theory, Karabük
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Karabük ilinde yaşayan yerel halkın ekoturizm konusundaki bilgi düzeyi ile ekoturizmden beklentileri arasındaki ilişkiyi sosyal değişim teorisi çerçevesinde incelemektedir. Araştırmada, 400 katılımcıya kolayda örnekleme yöntemi kapsamında yüz yüze anket uygulanmıştır. Bulgular, yerel halkın ekoturizm bilgisinin farkındalık düzeyi, paydaş rolü bilinci, çevresel etki algısı ve koruma desteği algısı olmak üzere dört boyutta toplandığını göstermektedir. Ekoturizm beklentileri ise koruma ve katılım eğilimi, sürdürülebilirlik ve çevresel tahribat olmak üzere üç alt boyutta şekillenmiştir. Ekoturizm bilgisi ile beklentiler arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuş; farkındalık düzeyi ve paydaş bilincinin beklentileri pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Çalışma sonuçları, Karabük'te ekoturizm gelişimi için eğitim, bilinçlendirme ve yerel katılım mekanizmalarının önemini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, yerel halkın bilgi düzeyini artıracak seminerler, atölyeler ve gönüllülük programlarının turizm sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between the local population's level of knowledge about ecotourism and their expectations from ecotourism within the framework of social change theory in Karabük Province. In the study, a face-to-face survey was conducted with 400 participants using the convenience sampling method. The findings show that the local population's knowledge of ecotourism is grouped into four dimensions: awareness level, stakeholder role awareness, perception of environmental impact, and perception of conservation support. Expectations regarding ecotourism, on the other hand, are shaped by three sub-dimensions: conservation and participation tendencies, sustainability, and environmental damage. A moderate significant relationship was found between ecotourism knowledge and expectations; it was determined that awareness level and stakeholder awareness positively affect expectations. The study results emphasise the importance of education, awareness-raising, and local participation mechanisms for the development of ecotourism in Karabük. In this context, it is assessed that seminars, workshops, and volunteer programmes that increase the knowledge level of the local community will contribute to tourism sustainability.