Arama kurtarma personelinin depremlerde otizm spektrum bozukluğu olan bireylere yönelik arama kurtarma çalışmalarına ilişkin görüşleri
Opinions of search rescue personnel regarding search rescue operations for individuals with autism spectrum disorder in earthquakes
- Tez No: 969556
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAY OLÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kurtarma, Otizm, Otizm spektrum bozukluğu, Rescue, Autism spectrum disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Alan yazında, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerin depremlerde toplumun en dezavantajlı grupları arasında olduğu, tipik gelişen bireylere ve diğer gelişim yetersizliği olan bireylere kıyasla daha fazla güçlük yaşadıkları ve deprem anı, arama kurtarma çalışmaları ve deprem sonrası meydana gelen değişimlerden daha olumsuz etkilendikleri vurgulanmaktadır. Bu araştırmanın amacı arama kurtarma personelinin, depremlerde OSB olan bireylere yönelik arama kurtarma çalışmalarına ilişkin görüş ve önerilerinin belirlenmesidir. Nitel araştırma modellerinden durum çalışması ile desenlenen bu araştırmanın katılımcılarını 12 arama kurtarma personeli oluşturmuştur. Araştırmada veriler arama kurtarma personelinden yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış, konuya ilişkin edinilen dokümanlar incelenmiş ve araştırmacı günlüğü tutulmuştur. Görüşmeler aracılığıyla toplanan veriler içerik analizi ile analiz edilmiş ve analiz sonucunda beş tema, 19 kategori ve 27 alt kategoriye ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları katılımcıların; OSB'ye ve OSB olan bireylerin özelliklerine ilişkin bilgiye sahip olduklarını, arama kurtarma çalışmaları sırasında OSB olan bireyleri fark etmede çeşitli güçlükler yaşayabileceklerini, arama kurtarma çalışmaları sırasında müdahale sürecini farklılaştırma, iş birliği yapma, etkili iletişim kurma ve ilgi çekici etkinliklerden yararlanma gibi yollara başvurarak süreci yönetebileceklerini ifade ettiklerini ortaya koymuştur. Ek olarak katılımcılar, OSB olan bireylere daha etkili müdahalede bulunabilmeleri için arama kurtarma personeline, OSB olan bireylere ve ailelerine eğitimler verilmesine, adrese dayalı engelli veri tabanı oluşturulmasına ilişkin önerilerde bulunmuşlardır. Araştırmada elde edilen bulgular doküman incelemesi ve araştırmacı günlüğünden elde edilen verilerle harmanlanarak yorumlanmış, tartışılmış ve ileri araştırmalara ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the literature, it is emphasized that individuals with autism spectrum disorder (ASD) are among the most disadvantaged groups of society during earthquakes, they experience more difficulties and more negatively affected by the changes that occur during and after an earthquake - especially in search rescue operations- compared to typically developing individuals and individuals with other developmental disabilities. The aim of this research is to determine opinions and suggestions of search rescue personnel regarding search rescue operations for individuals with ASD in earthquakes. The participants of this study, which was designed as a case study from qualitative research models, consisted of 12 personnel. In research data were collected from the search rescue personnel through semi-structured interviews, documents on subject were examined and the researcher kept a diary. Data collected through interviews were analyzed by content analysis and as a result of the analysis, five themes, 19 categories and 27 subcategories were established. The findings of study revealed that while the personnel have necessary knowledge, they might experience various difficulties in recognizing individuals with ASD during operations. The search rescue procedure seems manageable by differentiating the intervention process operations, collaborating, communicating effectively, and using interesting activities. In addition, participants suggested that training for individuals with ASD, their families, personnel, creating an address-based disability database to intervene more effectively with individuals with ASD is needed. The findings obtained in the study were interpreted, discussed and blended with data obtained from the document review and researchers diary and suggestions were made for further.