Seçilmiş bazı örten çift sistemlerin tayfsal ve fotometrik analizi
Spectroscopic and photometric anaylsis of some selected eclipsing binary systems
- Tez No: 969566
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yakın çift yıldızlar, Çift yıldızlar, Close binary stars, Binary stars
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, TIC 142587827 (V450 Dra) ve TIC 82224114 (BD+28 1833) örten çift sistemlerinin fotometrik ve dikine hız analizleri eşzamanlı olarak ilk kez yapıldı. Sistemlerin tayfsal gözlem verileri Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde bulunan T80 Prof. Dr. Berahitdin Albayrak Teleskobu'na bağlı Whoppshel Tayfçekeri ile R ~ 15000 ve R ~ 30000 çözünürlüğe sahip 105 mikron ve 50 mikron fiber optik kablolar kullanılarak gerçekleştirildi. Sistemlere ait fotometrik veriler MAST veri tabanından elde edildi. Sistemlerin fotometrik ve tayfsal analizleri PyWD2015 programı yardımıyla gerçekleştirildi. Bu tez çalışması kapsamında ışık eğrisi ve dikine hız eğrisi analizleri sonucunda her iki bileşenin tayfsal kütle oranı ilk kez bu çalışma ile elde edildi. Bu çalışmaya göre TIC 142587827 sisteminin kütle oranı (q) 0.17 olarak, TIC 82224114 sisteminin kütle oranı (q) 2.93 olarak belirlendi. TIC 142587827 sisteminin tayfsal verileri analiz edilirken sisteme fiziksel olarak bağlı üçüncü bir cismin varlığına işaret eden ilave bir ışık kaynağı görüldü. İlave bileşenin sisteme fiziksel olarak bağlı olup olmadığını desteklemek amacıyla 2 farklı O-C dönem değişim analizi gerçekleştirildi. Manyetik aktivite kaynaklı dönem değişim analizi sonucunda manyetik çevrim dönemi 20.42 yıl ve manyetik alan şiddeti 12 kG olarak hesaplandı. Işık-zaman etkisi kaynaklı dönem değişim analizi sonucunda ilave cismin yörünge döneminin yaklaşık 22.76 yıl ve kütlesinin ise 0.41 M olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the photometric and radial velocity analyses of the eclipsing binary systems TIC 142587827 (V450 Dra) and TIC 82224114 (BD+28 1833) were simultaneously performed for the first time. The spectroscopic observations of the systems were obtained using the Whoppshel Spectrograph attached to the T80 Prof. Dr. Berahitdin Albayrak Telescope at Ankara University Kreiken Observatory, with 105 micron and 50 micron fiber optic cables, with spectral resolutions of R ~ 15,000 and R ~ 30,000 respectively. The photometric data of the systems were obtained from the MAST database. The photometric and spectroscopic analyses of the systems were obtained using the PyWD2015 software. In this thesis study, the mass ratios of both components of two binary star systems were obtained for the first time through the analysis of light and radial velocity curves. According to this study, the mass ratio (q) of the system TIC 142587827 was found to be 0.17, while the mass ratio of the system TIC 82224114 was determined as 2.93. During the spectral analysis of TIC 142587827, an additional light source was detected, indicating the possible presence of a third body physically bound to the system. To support this possibility, two different O-C period variation analyses were performed. The magnetic activity analysis suggested a magnetic cycle period of 20.42 years and a magnetic field strength of about 12 kG. Based on the light-time effect analysis, the third body was estimated to have an orbital period of about 22.76 years and a mass of approximately 0.41 M☉.