Ege bölgesi koşullarında bazı mısır (zea mays L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Ege bölgesi koşullarinda bazi misir (zea mays L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 969571
  2. Yazar: OKTAY YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EREKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tanelik mısır, Manisa, Ege, Deneme, Verim ve Kalite
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Ege bölgesi koşullarında yaygın olarak yetiştirilen tanelik mısır çeşitlerinini eşit şartlar altında yetiştirilerek verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Araştırma Manisa ili Şehzadeler ilçesine bağlı Hacıhaliller mahallesinde bulunan 332 numaralı parselde 2023 yılı vejetasyon döneminde gerçekleştirlmiştir. Tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülen denemede 4 farklı firmaya ait 11 farklı tanelik mısır çeşidi denemeye alınmıştır. Yapılan araştırmada; bitki boyu, çiçeklenme gün sayısı, koçan yüksekliği, yeşil kalma, koçanda sıradaki tane sayısı, koçanda tur sayısı, koçanda toplam tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi, tane nem oranı, hektolitre ağırlığı, kül oranı, selülöz oranı, nişasta oranı, protein oranı ve yağ oranı incelenmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda; en yüksek bitki boyu 326.7 cm ile LG 31.642 çeşidinde, en yüksek koçan yüksekliği 151.7 cm ile P2088 çeşidinde, en yüksek koçanda toplam tane sayısı 767.3 adet ile DKC 6980 çeşidinde, en yüksek hektolitre 81.8 kg/hl ile P2088 çeşidinde, en yüksek nişasta oranı %69.82 ile LG 31.642 çeşidinde, en yüksek protein oranı %8.95 ile KALUMET çeşidinde ölçülmüştür. Tane veriminde en yüksek değer 1844.5 kg/da ile LG 31.642 çeşidinden elde edilmiştir. Tane verimi değerleri açısından LG 31.642, P2085 ve DKC 6980 çeşidinden elde edilen sonuçlar arasındaki farklar önem arz etmemektedir. Sonuç: Yapılan çalışmada incelenen özellikler açısından çeşitler arasında istatistiki açıdan önemli derecede farklar tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan çeşitler içerisinde birbirleri arasında istatistiki açıdan önemli fark tespit edilmeyen P2088, DKC 6980, P2085, LG 31.642 çeşitleri diğer çeşitlerden tane verimi anlamında daha üstün sonuçlar ortaya koymuştur. LG 31.642 ve DKC 6980 çeşitleri kalite ve verim değerleri aynı anda incelendiğinde diğer çeşitlere göre daha üstün özellikler ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the yield and quality characteristics of grain corn varieties commonly grown under the conditions of the Aegean region, by growing them under equal conditions. Materials and Methods: The research was conducted in the Hacıhaliller neighborhood of the Şehzadeler district in Manisa province on parcel number 332 during the 2023 vegetation period. In the trials organized in a random block design with 3 replications, 11 different grain corn varieties from 4 different companies were tested. The study examined parameters such as plant height, number of days to flowering, ear height, green retention, number of kernels per row on the ear, number of rows on the ear, total number of kernels on the ear, weight of thousand grains, grain yield, grain moisture content, hectoliter weight, ash content, cellulose content, starch content, protein content, and fat content. Findings: As a result of the study, the highest plant height was measured at 326.7 cm in the LG 31.642 variety, the highest ear height was 151.7 cm in the P2088 variety, the highest total number of grains per ear was 767.3 in the DKC 6980 variety, the highest hectoliter weight was 81.8 kg/hl in the P2088 variety, the highest starch content was documented at 69.82% in the LG 31.642 variety, and the highest protein content was recorded at 8.95% in the KALUMET variety. The highest grain yield was obtained at 1844.5 kg/da from the LG 31.642 variety. There are no significant differences in terms of grain yield values among the results obtained from LG 31.642, P2085, and DKC 6980. Conclusion: In the conducted study, statistically significant differences were identified among the varieties in terms of the examined traits. Among the varieties used in the study, P2088, DKC 6980, P2085, and LG 31.642 showed superior results in terms of grain yield compared to the other varieties, with no statistically significant differences among each other. When the quality and yield values of LG 31.642 and DKC 6980 were examined simultaneously, they exhibited superior characteristics in comparison to the other varieties. Keys words: Grain Corn, Manisa, Aegean, Trial, Yield and Quality.