Otomotiv sektöründe markalaşmada persona ve arketip oluşturmaMercedes–Benz örneği
Creating personas and archetypes in automotive branding: The case of Mercedes-Benz
  1. Tez No: 969570
  2. Yazar: AYŞE AKSAKALLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ZEYNEP SARIBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Markalaşma, Branding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Otomotiv sektörü günümüzde hızla gelişen, değişen ve dönüşen bir sektördür. Rekabetin hızla arttığı bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi, tüketicilerin beklentilerinin değişmesi ve sürdürülebilirlik teması otomobil üreticisi markaların yalnızca ürünlerini ön plana çıkardığı bir alan olmaktan çıkarak marka kimliği açısından da stratejik olmalarını zorunlu kılmaktadır. Otonom sürüş teknolojisi, elektrikli araç sistemleri, dijitalleşmenin ilerleyişi otomobil markaları için farklılaşmaya gidebilecekleri teknik sistemler olmasına karşın bu sistemleri tüm markaların kullanıyor olması firmaların sadece teknik olarak farklılaşmasının yeterli olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda markalaşma önemli bir stratejik araç olarak ön plana çıkmaktadır. Hedef kitleleriyle kurulan marka bağı, müşteri sadakati ve hedef kitlesiyle örtüşen yaşam biçimleriyle kendini anlatan markalar stratejileri ile önem taşımaktadır. Marka kimliğini oluşturma sürecinde persona ve arketipler hedef kitleleriyle markaların örtüşmesini sağlayacak önemli stratejiler olarak ön plana çıkmaktadır. Küreselleşmeyle birlikte otomobil markalarının daha evrensel bir demografik gruba hitap etmesi marka kimliğinin de evrensel olma ihtiyacını doğurmuştur. Tüketiciler sadece teknik özellikleri değil aynı zamanda ona yaşam tarzı sunan duygusal bağ kurduğu markaları tercih etmektedir. Arketipler markalara kişilik özellikleri atfederek tüketicilerin bilinçaltına dönük mesajlar iletirken, personalar markanın kitlesini anlamasını ve hedef kitleye özel stratejiler geliştirerek hedef kitleyle özdeşleşmelerine olanak tanır. Bu çalışma, otomotiv sektöründe markalaşmada arketip ve personaların kullanımının önemini ve Mercedes – Benz markası örneği üzerinden markalaşmaya katkısını ele almaktadır. Çalışmada nitel araştırma yönetimi kullanılmış ve içerik analizi yapılmıştır. Persona ve arketip kullanımlarına dair bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Mercedes – Benz markası üzerinden persona ve arketipler aracılığıyla hedef kitle ile kurulan bağ anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The automotive industry is a rapidly evolving, changing, and transforming sector. It stands out as an industry where competition is intensifying at an unprecedented rate. The continuous advancement of technology, shifting consumer expectations, and the growing emphasis on sustainability have compelled automobile manufacturers to adopt a strategic approach not only in product development but also in building a strong brand identity. Although autonomous driving technology, electric vehicle systems, and digitalization serve as technical differentiators for automotive brands, the widespread adoption of these innovations across the industry indicates that mere technical differentiation is insufficient. In this context, branding emerges as a crucial strategic tool. Brands that establish a strong emotional connection with their target audience, foster customer loyalty, and align with consumer lifestyles through their strategic narratives gain a competitive edge. In the process of creating a brand identity, personas and archetypes serve as essential strategies that enable brands to resonate with their target audiences. With globalization, automotive brands are addressing a more diverse and universal demographic group, making the need for a globally recognizable brand identity more significant than ever. Consumers are not only interested in the technical specifications of a vehicle but also in brands that offer a lifestyle and establish an emotional connection. While archetypes assign personality traits to brands and convey subconscious messages to consumers, personas help brands understand their audience and develop tailored strategies that foster identification with the brand. This study examines the significance of personas and archetypes in automotive branding and their contribution to brand identity, with a specific focus on the case of Mercedes-Benz. A qualitative research approach has been employed, and content analysis has been conducted to explore the role of personas and archetypes in branding strategies. The study aims to provide insights into the use of these elements in brand positioning. Through the example of Mercedes-Benz, the research seeks to illustrate how personas and archetypes facilitate the connection between the brand and its target audience.