Mandibular azı dişlerinde mesial köklerindeki perforasyon açısından tehlikeli bölge alanının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak analizi
Evaluation of the danger zone area for perforation in mesial roots of mandibular molars using cone-beam computed tomography
  1. Tez No: 969597
  2. Yazar: EMRE MAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE DEMİRKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Bölge, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Mandibular Molar, Danger Zone, Cone-beam Computed Tomography (CBCT), Mandibular Molar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mandibular molar dişlerde tehlikeli bölge olarak nitelendirilen alanın dentin kalınlığı ölçülerek alt mandibular dişler için horizontal yönde ne kadar ilerlenebileceğinin ve bu alanın kökün vertikal olarak hangi derinlik seviyesinde olduğunun bilinmesi yapılan tedavi sırasında hekime rehber olacak ve iatrojenik perforasyon riskini azaltacaktır. Bu çalışmada retrospektif olarak taranan KIBT görüntüleri ile mandibular molar dişlerin tehlike bölgesinin furkasyon seviyesi ile olan vertikal derinliğini ve bu bölgedeki minimum distal dentin kalınlığını tespit ederek, tespit edilen bu verilerin kök uzunluğu, yaş, cinsiyet ve simetriği ile arasındaki ilişkiyi analiz etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Mart 2020 - Nisan 2024 arasında Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran hastaların KIBT görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya periapikal lezyonsuz, kök gelişimi tamamlanmış ve 12 yaşından büyük hastaların alt azı dişleri dahil edilmiştir. Kök kanal tedavisi veya kuron kaplamalı dişler hariç tutulmuştur. Görüntüler sagital, aksiyal ve koronal kesitlerde analiz edilmiştir. Görüntüler, deneyimli bir endodontist ve gerekirse bir radyolog tarafından değerlendirilmiştir. Dişlerin mezial kök uzunlukları ölçülerek kısa, orta ve uzun olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, tehlikeli bölge derinliği, meziobukkal ve meziolingual dentin kalınlıkları incelenmiş ve bu değerler yaş, cinsiyet, simetri ve kök uzunluğu gibi parametrelerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, 322 hastanın KIBT görüntüleri değerlendirilmiş ve kriterlere uymayan 83 hasta elendikten sonra 239 görüntü incelenmiştir. Katılımcıların %54'ü kadın, %46'sı erkek olup, kök uzunlukları %22,6 kısa, %33,1 orta ve %44,4 uzun olarak sınıflandırılmıştır. Cinsiyet açısından bakıldığında, erkeklerin tehlikeli bölge derinliği, meziobukkal ve meziolingual dentin kalınlıkları kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Simetrik dişler karşılaştırıldığında bu değerler arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Kök uzunluğuna göre analizlerde ise tehlikeli bölge derinliği ve meziolingual dentin kalınlığı açısından anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Spearman korelasyon analizine göre, meziobukkal ve meziolingual dentin kalınlıkları arasında güçlü pozitif bir ilişki bulunmuş, ayrıca meziobukkal dentin kalınlığı ile yaş arasında orta düzeyde, meziolingual dentin kalınlığı ile yaş arasında düşük düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Elde edilen veriler, klinik uygulamalarda bireysel anatomik farklılıkların dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır. Dentin kalınlığı ve tehlikeli bölge derinliğinin; cinsiyet ve kök uzunluğuna bağlı gösterdiği değişimlerin bilinmesi; endodontinin önemli komplikasyonlarından biri olan perforasyon riskini azaltmaya yönelik yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Measuring the dentin thickness in the area identified as the danger zone in mandibular molars and determining how far horizontally this area extends in the mandibular molars, as well as at what level of the root it is located, will guide clinicians during treatment and help reduce the risk of iatrogenic perforation. This study aims to retrospectively analyze cone-beam computed tomography (CBCT) images to determine the distance between the danger zone of mandibular molars and the furcation level, as well as the minimum distal dentin thickness in this area, and to evaluate the relationship of these findings with root length, age, gender, and symmetry. Materıal and Methods: In this study, cone-beam computed tomography (CBCT) images of patients who presented to Gülhane Faculty of Dentistry between March 2020 and April 2024 were retrospectively analyzed. The study included lower molar teeth of patients who were over 12 years old, had completed root development, and had no periapical lesions. Teeth with root canal treatment or crown restorations were excluded. The images were analyzed in sagittal, axial, and coronal sections. They were evaluated by an experienced endodontist and, if necessary, a radiologist. The mesial root lengths of the teeth were measured and classified as short, medium, or long. Additionally, the depth of the danger zone, as well as the mesiobuccal and mesiolingual dentin thicknesses, were examined and these values were assessed in relation to parameters such as age, gender, symmetry, and root length. Results: In this study, the CBCT images of 322 patients were evaluated, and after excluding 83 patients who did not meet the criteria, 239 images were analyzed. Among the participants, 54% were female and 46% were male, with root lengths classified as 22.6% short, 33.1% medium, and 44.4% long. The depth of the danger zone, as well as the mesiobuccal and mesiolingual dentin thicknesses, were measured and analyzed according to age. When considering gender, it was found that the depth of the danger zone and the dentin thicknesses in both mesiobuccal and mesiolingual areas were significantly higher in males than in females (p<0.05). No significant differences were detected in these values based on tooth number (p>0.05). However, analyses based on root length revealed significant differences in terms of danger zone depth and mesiolingual dentin thickness (p<0.05). According to the Spearman correlation analysis, a strong positive relationship was found between mesiobuccal and mesiolingual dentin thicknesses, while a moderate positive relationship was observed between mesiobuccal dentin thickness and age, and a low positive relationship was found between mesiolingual dentin thickness and age (p<0.05). Conclusıon: The data obtained emphasizes the importance of considering individual anatomical differences in clinical practice. Understanding the variations in dentin thickness and danger zone depth based on gender and root length will serve as a guide to reducing the risk of perforation, one of the significant complications in endodontics.