Psikolojik iyi oluşun yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkisinde öznel zindelik ve yaratıcı öz-yeterliğin aracı rolü: Bilişim sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The mediating role of subjective vitality and creative self-efficacy in the effect of psychological well-being on innovative work behaviors: A study on information and communication technology sector employees
- Tez No: 969596
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Management Information Systems, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, yenilikçi iş davranışları, öznel zindelik, yaratıcı öz-yeterlik, Psychological well-being, innovative work behaviors, subjective vitality, creative self-efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, bilişim sektöründe çalışan bireylerin içsel psikolojik kaynaklarından biri olan psikolojik iyi oluşun, yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide öznel zindelik ile yaratıcı öz-yeterliğin aracı rollerini ortaya koymaktır. Günümüzde yenilikçilik, bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmesi açısından stratejik bir unsur hâline gelmiştir. Bu bağlamda araştırma, bireysel düzeyde yenilikçi iş davranışlarını etkileyen psikolojik değişkenleri Öz-Belirleme Teorisi ve Sosyal Bilişsel Teori çerçevesinde ele almaktadır. Araştırma modeli, söz konusu teorik yaklaşımlar temel alınarak geliştirilmiş; modelde psikolojik iyi oluş bağımsız değişken, yenilikçi iş davranışları ise bağımlı değişken olarak konumlandırılmıştır. Öznel zindelik ve yaratıcı öz-yeterlik ise bu ilişkiyi açıklamada aracı değişkenler olarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren bilişim sektörü işletmelerinde çalışan 463 bireyden anket yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, ön analizler için SPSS programında; yapısal ilişkilerin test edilmesi amacıyla ise SmartPLS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, psikolojik iyi oluşun yenilikçi iş davranışları üzerinde doğrudan anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ve bu etkinin yaratıcı öz-yeterlik aracılığıyla dolaylı olarak da sürdüğünü göstermektedir. Öznel zindeliğin ise ne doğrudan etkisi ne de aracılık rolü istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Literatürde bu değişkenleri tek tek ele alan çalışmalar bulunmakla birlikte, bu değişkenler arasındaki ilişkileri bütüncül bir yapıda inceleyen kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamış olması, araştırmanın özgün değerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the effect of psychological well-being, one of the internal psychological resources of individuals working in the information and communication technology sector (ICT), on innovative work behaviors and to reveal the mediating roles of subjective vitality and creative self-efficacy in this relationship. Today, innovation has become a strategic element in terms of achieving sustainable competitive advantage for businesses operating in the ICT sector. In this context, the research examines the psychological variables that affect innovative work behaviors at the individual level within the framework of Self-Determination Theory and Social Cognitive Theory. The research model was developed based on the theoretical approaches in question; psychological well-being was positioned as the independent variable and innovative work behaviors as the dependent variable in the model. Subjective vitality and creative self-efficacy were evaluated as mediating variables in explaining this relationship. Within the scope of the research, data were collected from 463 individuals working in ICT sector businesses operating in Türkiye through a survey. The obtained data were analyzed using the SPSS program for preliminary analyses and SmartPLS software for testing structural relationships. The findings show that psychological well-being has a direct significant effect on innovative work behaviors and that this effect continues indirectly through creative self-efficacy. Neither the direct effect nor the mediating role of subjective vitality was found to be statistically significant. Although there are studies in the literature that examine these variables individually, the fact that there is no comprehensive study that examines the relationships between these variables in a holistic manner reveals the original value of the research.