Kayseri ilinde doğal olarak yayılış gösteren karamuk (berberis crataegina DC) genotiplerinin morfolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonu
Morphological, biochemical and molecular characterization of barberry (berberis crataegina DC) genotypes naturally distributed in kayseri province
- Tez No: 969609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karamuk, Antioksidan, PCA, Genetik Çeşitlilik, Heatmap, Barberry, Antioxidant, PCA, Genetic Diversity, Heatmap
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Kayseri ilinin Pınarbaşı, Kocasinan, Melikgazi ve Talas ilçelerinde 2023-2024 yıllarında yürütülen çalışmamızda doğal olarak yetişen, sağlık açısından yararlı ve biyoaktif bileşenlerce zengin içeriğe sahip Berberis crataegina DC (Karamuk) bitkilerinin morfolojik, biyokimyasal ve moleküler olarak karakterizasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza göre genotiplerin meyve ağırlığı 0.047 ile 0.137 g, meyve eni 3.06 ile 4.64 mm, meyve boyu 5.80 ile 9.05 mm arasında değişiklik göstermiştir. Genotiplerin yaprak boyu 22.56 ile 39.20 mm, yaprak eni 5.98 ile 14.45 mm, sap uzunluğu 4.51 ile 11.84 mm, sap kalınlığı 0.35 ile 0.68 mm arasında değişiklik göstermiştir. Toplam fenolik içerik 190.53 ile 297.55 mg GAE/100 g, toplam flavonoid içerik 82.03 ile 203.89 mg QE/100 g, toplam antosiyanin içerik 4.54 ile 11.76 mg cyn-3 gluc/100 g ve toplam antioksidan içerik %57.76 ile %87.93 arasında değişiklik göstermiştir. Temel bileşen analizinde (TBA) incelenen 11 özellik arasından, eigen değeri 1'den büyük olan 4 bileşen tespit edilmiştir. Temel bileşen analizine göre TBA1 %23.48, TBA2 %18.68, TBA3 %16.39 ve TBA4 %13.34 olmak üzere ilk 4 temel bileşen toplam varyasyonun %71.89'unu açıklamıştır. 9 ISSR moleküler primeri kullanılarak yapılan analizlerde bant sayısı 4 ile 13, polimorfik bant sayısı 3 ile 10, polimorfizm oranı %61.54 ile %100 ve primerlerin bant uzunlukları 200 ile 1000 arasında değişiklik göstermiştir. Moleküler analizlere göre çizilen UPGMA dendogramında genotiplerin benzerlikleri 0.64 ile 1.00 arasında değişmiş ve en benzer genotipler G2 ve G13 genotipleri olmuştur. Çalışma sonucunda bölgenin Berberis crataegina DC açısından zengin ve geniş varyasyona sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, which was carried out in Pınarbaşı, Kocasinan, Melikgazi, and Talas districts of Kayseri province in 2023-2024, it was aimed to determine the morphological, biochemical, and molecular characterization of Berberis crataegina DC (Karamuk) plants that grow naturally, have beneficial health effects, and are rich in bioactive components. According to our study, fruit weight of the genotypes varied between 0.047 and 0.137 g, fruit width between 3.06 and 4.64 mm, and fruit length between 5.80 and 9.05 mm. Leaf length of the genotypes varied between 22.56 and 39.20 mm, leaf width between 5.98 and 14.45 mm, stem length between 4.51 and 11.84 mm, and stem thickness between 0.35 and 0.68 mm. Total phenolic content varied between 190.53 and 297.55 mg GAE/100 g, total flavonoid content varied between 82.03 and 203.89 mg QE/100 g, total anthocyanin content varied between 4.54 and 11.76 mg cyn-3 gluc/100 g, and total antioxidant content varied between 57.76% and 87.93%. In the principal component analysis (PCA) performed with 11 examined features, 4 main components with eigenvalues greater than 1 were determined. According to the principal component analysis, the first 4 principal components, PCA1 23.48%, PCA2 18.68%, PCA3 16.39% and PCA4 13.34%, explained 71.89% of the total variation. In the analyses performed using 9 ISSR molecular primers, the number of bands varied between 4 and 13, the number of polymorphic bands varied between 3 and 10, the polymorphism rate varied between 61.54% and 100% and the band lengths of the primers varied between 200 and 1000. In the UPGMA dendrogram drawn according to the molecular analyses, the similarities of the genotypes varied between 0.64 and 1.00, and the most similar genotypes were G2 and G13. As a result of the study, it was determined that the region was rich in Berberis crataegina DC and had a wide variation.