Güreşcilerin psikolojik performans stratejilerinin sporcu özyeterligi ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship between wrestlers psychological performance strategies and athlete self-efficacy
- Tez No: 969613
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Güreş, Psikoloji, Özyeterlilik, Başarı, Sports, Wrestling, Psychology, Self-Efficacy, Success
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
GÜREŞCİLERİN PSİKOLOJİK PERFORMANS STRATEJİLERİNİN SPORCU ÖZYETERLİGİ İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışma, Türkiye genelinde 18 yaş ve üzeri profesyonel güreşçilerin psikolojik performans stratejileri ile sporcu öz yeterliliği arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma evrenini aktif olarak güreş sporu yapan bireyler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile elde edilmiş ve araştırmaya tamamen gönüllülük esası ile katılım göstermiş olan 120 kadın ve 222 erkek güreşci olarak toplamda 342 güreşci oluşturmaktadır Sporun hem fiziksel hem de psikolojik boyutlarının önemini vurgulayan araştırma, güreş sporunda psikolojik faktörlerin sporcu performansı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamayı hedeflemektedir. Çalışmada, Smith ve arkadaşları (1995) tarafından geliştirilen, Erhan ve arkadaşları tarafından Türkçe geçerlilik güvenirliliği yapılan ''Sporcuların Psikolojik Becerilerini Değerlendirme Ölçeği'' ile Koçak (2020) tarafından oluşturulan ''Sporcu Öz Yeterlik Ölçeği'' kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. İstatistiki olarak bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi ve iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile korelasyon analizleri uygulanmıştır. Sonuç olarak; güreş sporcularının cinsiyet, yaş, millilik, spor yılı, güreş kategorisi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Serbest stil güreşçilerin öz yeterlilik ve psikolojik beceri düzeyleri grekoromen güreşçilere göre daha yüksektir. Milli sporcuların öz yeterlilik ve bazı psikolojik becerilerdeki düzeyleri, milli olmayanlara göre daha yüksektir. Güreş sporcularında tecrübe, yaş, millilik ve cinsiyet gibi değişkenler psikolojik beceri ve öz yeterlilik üzerinde etkili olmaktadır. Yaş arttıkça öz yeterlilik ve psikolojik beceri düzeyleri de artmaktadır. Erkek sporcuların öz yeterlilik düzeyleri kadınlara göre daha yüksektir. Ayrıca güreşçilerin öz yeterlilik ve psikolojik beceri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı biri ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN WRESTLERS PSYCHOLOGICAL PERFORMANCE STRATEGIES AND ATHLETE SELF-EFFICACY ABSTRACT This study aims to examine the relationship between psychological performance strategies and athlete self-efficacy among professional wrestlers aged 18 and over across Türkiye. The study population consists of individuals actively participating in wrestling. The sample group was selected using the simple random sampling method and includes a total of 342 wrestlers—120 females and 222 males—who voluntarily participated in the research. Emphasizing the importance of both the physical and psychological dimensions of sports, the study seeks to gain a deeper understanding of the effects of psychological factors on athlete performance in the context of wrestling. For data collection, the“Athletic Coping Skills Inventory”developed by Smith et al. (1995) and adapted into Turkish by Erhan et al., as well as the“Athlete Self-Efficacy Scale”developed by Koçak (2020), were utilized.Data were analyzed using the SPSS statistical software. Independent samples t-test, one-way ANOVA, and correlation analyses were conducted to examine the differences and relationships between variables. The findings revealed statistically significant differences in self-efficacy and psychological skill levels based on gender, age, national athlete status, years of experience, and wrestling style. Freestyle wrestlers were found to have higher levels of self-efficacy and psychological skills compared to Greco-Roman wrestlers. National athletes demonstrated significantly higher self-efficacy and psychological skill levels than non-national athletes. Furthermore, variables such as experience, age, national representation, and gender were found to significantly influence both psychological skills and self-efficacy. As age increased, levels of self-efficacy and psychological skills also increased. Male athletes exhibited higher levels of self-efficacy compared to female athletes. Additionally, a statistically significant relationship was identified between wrestlers' self-efficacy and psychological skill levels.