Dönüt stratejisinin 6. sınıf öğrencilerinin öykü yazma becerilerine etkisine ilişkin görünümler
Perspectives on the impact of feedback strategies on 6th grade studentes' story writing skills
- Tez No: 969612
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öyküleyici metin, dönüt stratejisi, dönüt, yazma becerisi, Türkçe eğitimi, narrative text, feedback strategy, feedback, writing skills, Turkish education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrenme sürecinin yapılandırılmasında ve öğrenme sürecinin niteliğinin arttırılmasında önemli ögelerden biri geri bildirimdir. Dil öğretiminde önemli bir yeri bulunan geri bildirim, dört dil becerisinin öğretilmesinde ve geliştirilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, 6. sınıf öğrencilerine öyküleyici metin yazma sürecinde verilen ''Bireyselleştirilmiş Dönüt Stratejisi'' sonrasında öğrencilerin yazılı metinlerindeki gelişimi ortaya koymayı ve Türkçe öğretmenlerinin öyküleyici metin yazma sürecinde geri bildirim verme davranışı ile ilgili görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Ankara'da bulunan devlet okulunda 6. sınıfta öğrenim gören 48 öğrencinin yazılı kağıtları incelenmiştir. Belirli bir tür ve konu sınıflandırmasıyla oluşturulan yazılı metinler, iki ayrı dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonrasında, öyküleyici metinlerin içeriksel ve biçimsel gelişimini sağlamak amacıyla oluşturulan ''Bireyselleştirilmiş Dönüt Stratejisi'' çerçevesinde öğrencilerin yazılı metinlerine dönütler verilmiş ve bu dönütler doğrultusunda yazılı metinlerini yeniden oluşturmaları istenmiştir. Araştırma kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında aktif olarak görev yapan 21 Türkçe öğretmeninin öyküleyici metin türündeki yazılı metinlere verdiği dönütler ile ilgili görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin oluşturduğu yazılı metinler incelenirken betimsel analiz kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen öğretmen görüşleri ise içerik analizi ile incelenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin sonuçlarına göre öğrencilerin oluşturduğu öyküleyici metin türündeki yazılı metinlere bireyselleştirilmiş olarak dönüt verildiğinde öğrencilerin öykü türünün gerekliliklerini yerine getirerek yazılı metinlerini daha iyi duruma getirdikleri gözlemlenmiştir. Dönüt sonrası öğrencilerin yazılı metinlerdeki öykü yapısı ögelerini ayrıntılandırabildiği ve zenginleştirebildiği sonucuna ulaşılmıştır. Türkçe öğretmenlerinin ise öyküleyici metin türündeki yazılı metinlere daha çok biçimsel açıdan dönüt verdikleri, içeriksel olarak verdikleri dönütlerin ise öykü ana ögeleri çerçevesinde yüzeysel kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Feedback is one of the key elements in structuring the learning process and enhancing its quality. In language education, feedback plays a significant role and is actively used in the teaching and development of the four language skills. This study aims to reveal the improvement in 6th grade students' narrative writing after receiving“Individualized Feedback Strategy”and to explore Turkish teachers' perspectives on providing feedback during narrative writing. Within this scope, written texts of 48 sixth-grade students attending a public school in Ankara, affiliated with the Ministry of National Education, were examined. The texts were classified by type and topic and evaluated using two separate analytic rubrics. After the initial assessment, feedback was provided based on the“Individualized Feedback Strategy”designed to enhance both the content and form of narrative writing. Students were then asked to revise their texts according to the feedback received. In addition, opinions were collected from 21 actively working Turkish teachers regarding the feedback they give on narrative texts. Descriptive analysis was applied to examine the student texts, while content analysis was used to evaluate the teachers' interview data. The results indicated that individualized feedback helped students improve their texts by better meeting the requirements of the narrative genre. Students enriched their use of narrative elements after feedback. However, it was found that Turkish teachers primarily gave feedback on form, while their content-related feedback remained relatively superficial, focusing mostly on basic narrative components.