Oligospermik hastalarda kalsiyum iyonofor uygulamasının ıvf sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of calcium ionophore application on ivf outcomes in oligospermic patients
  1. Tez No: 969645
  2. Yazar: MEHMET ALİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Üroloji, Histology and Embryology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum, Oligospermi, Sperm, Sperm mobilitesi, İnfertilite, Calcium, Oligospermia, Spermatozoa, Sperm mobility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kapsamında, oosit aktivasyon bozukluğu yaşayan oligospermi hastalarının intrasitoplazmik sperm injeksiyonu (ICSI) işlemi sonucunda, kalsiyum iyonofor işlemi uygulanan ve uygulanmayan olguların embriyo kalitesi ve klinik gebelik sonuçları retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Kasım 2024 ile Kasım 2025 tarihleri arasında Medistate Kavacık Hastanesi Tüp bebek laboratuvarına gelmiş olan hasta sonuçları kullanılarak yapılmıştır. Başvuruda bulanan 96 oligospermik kontrol grubu ile 144 oligospermik hasta kalsiyum iyonofor uygulanan deney grubu hastası ICSI işlemi sonucunda, toplam 240 hasta verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Her iki grup arasında konsantrasyon, FSH (Folikül Uyarıcı Hormon), LH (Luteinleştirici hormon), E2 (Estradiol), sperm değerleri ve Embriyo gelişiminin 1. 3. 5. günleri sonuçları, gebelik oranları karşılaştırılmıştır. Oligospermik hasta grubunda kalsiyum iyonofor kullanımı ile Oosit aktivasyonunun artırmış olduğu, daha yüksek oranda fertilizasyon (p=0,000), 3 gün embriyo gelişiminde ve blastokist oluşumunda anlamlı yükselme görülmüştür (p=0,000). Gebelik oranlarında farklılık görülmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, kalsiyum iyonofor uygulaması, oligospermik hastalar için güvenli ve etkili bir yardımcı ajan olarak değerlendirilmektedir. İn Vitro Fertilizasyon (IVF) tedavi protokollerine katkı sağlayabilecek potansiyel bir yöntemdir. Klinik açıdan daha iyi fikir sahibi olunabilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively examine embryo quality and clinical pregnancy outcomes in patients with oligospermia who underwent intracytoplasmic sperm injection (ICSI) and those who did not receive calcium ionophore treatment. This research was conducted using data from patients presenting to the Medistate Kavacık Hospital IVF laboratory between November 2024 and November 2025. Data from a total of 240 patients were retrospectively analysed. Ninety-six oligospermic patients were in the control group, and 144 were in the experimental group. Patients who received calcium ionophore for oocyte activation after ICSI formed the experimental group, while those who did not receive this treatment served as the control group. Variables such as concentration, FSH (Follicle Stimulating Hormone) levels, LH (Luteinizing hormone), E2 (Estradiol), sperm parameters, and embryo development on days 1, 3, and 5, along with pregnancy rates, were compared between the groups. In the oligospermic group, calcium ionophore use increased oocyte activation, resulting in a higher fertilization rate (p=0.000), as well as a significant increase in embryo development and blastocyst formation on day 3 (p=0.000). However, there was no significant difference in pregnancy rates (p>0.05). In conclusion, calcium ionophore administration appears to be a safe and effective adjunct for oligospermic patients. It represents a potential method to enhance in vitro fertilization (IVF) protocols. Further research is necessary to better understand its clinical implications.