Sıfır eko zamanlı manyetik rezonans görüntüleme ile ölçülenkritik omuz açısının rotator kılıf anormallikleri ve glenohumeral osteoartrit ile ilişkisi
Relationship of critical shoulder angle measured by zero echotime sequence magnetic resonance imaging with rotator cuff abnormalities and glenohumeral osteoarthritis
- Tez No: 969646
- Danışmanlar: PROF. DR. GAZİ HURİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Omuz, Rotator kılıf, Kritik omuz açısı, Manyetik rezonans görüntüleme, Sıfır eko zamanlı görüntüleme, Shoulder, Rotator cuff, Critical shoulder angle, Magnetic resonance imaging, Zero echo time imaging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
BÜRKE M. Sıfır Eko Zamanlı Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Ölçülen Kritik Omuz Açısının Rotator Kılıf Anormallikleri ve Glenohumeral Osteoartrit ile İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara 2025. Kritik omuz açısı (KOA) rotator kılıf anormallikleri (RKA) ve primer glenohumeral osteoartrit (GH OA) ile ilişkilendirilmiş bir morfometrik parametredir. Bu tez çalışmasında KOA'nın RKA ve primer GH OA ile olan ilişkisi sıfır eko zamanlı manyetik rezonans görüntüleme (ZTE MRG) ile elde edilmiş görüntüler üzerinden yapılmış ölçümlerle değerlendirilmiştir. Yapılan ölçümler sonrasında primer GH OA bulunan hastalarda ortalama KOA değerleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük çıkmıştır. Tüm RKA hastaları tek bir grup olarak değerlendirildiğinde hastaların ortalama KOA değerleri kontrol grubundan anlamlı olarak farklı değildir. RKA grubu anormallik tiplerine göre ayrı ayrı kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Buna göre tendinozis, parsiyel artiküler ve parsiyel yapı içi yırtık tiplerinin ortalama KOA değerleri ile kontrol grubu arasında anlamlı farka ulaşılamamıştır. Parsiyel bursal, tam kat ve masif tendon yırtığı olan hasta gruplarına bakıldığında bu grupları ortalama KOA değerleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksektir. Yapılan ROC analizi sonrası KOA'nın ilgili patolojileri tahmin etme gücü primer GH OA'da ve masif tendon yırtıklarında iyi düzeyde tespit edilmişken parsiyel bursal ve tam kat yırtıklar için zayıf-orta düzeyde kalmıştır. Yaş ve yırtık evreleri ile KOA arasında herhangi bir ilişki kurulamamıştır. Benzer şekilde etkilenen taraf ve KOA arasında ilişki yoktur. Gözlemci arası uyuma bakıldığında ölçümlerde yüksek düzeyde uyum tespit edilmiştir. Bu çalışmada KOA ile primer GH OA arasındaki ilişki ortaya konuştur. RKA grubunda ise parsiyel bursal, tam kat ve masif yırtıklarda KOA ile ilişki mevcuttur. KOA'nın primer GH OA'da tanı koyma gücü daha belirginken tendon patolojilerinde daha dikkatli kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
BURKE M. Relationship of Critical Shoulder Angle Measured by Zero Echo Time Sequence Magnetic Resonance Imaging with Rotator Cuff Abnormalities and Glenohumeral Osteoarthritis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, Thesis, Ankara 2025. Critical shoulder angle (CSA) is a morphometric parameter associated with rotator cuff abnormalities (RCA) and primary glenohumeral osteoarthritis (GH OA). In this study, the relationship between CSA, RCA, and primary GH OA was evaluated using measurements obtained from zero echo time magnetic resonance imaging (ZTE MRI). The measurements revealed significantly lower mean CSA values in patients with primary GH OA compared to the control group. However, when all RCA patients were analyzed as a single group, their mean CSA values were not significantly different from those of the control group. RCA subgroups were individually compared to the control group based on the type of abnormality. Accordin to this, mean CSA values in patients with tendinosis, partial articular tears, and partial intrasubstance tears did not significantly differ from those of the control group. On the other hand, patients with partial bursal tears, full-thickness tears, and massive tendon tears had significantly higher mean CSA values compared to the control group. ROC analysis indicated that the predictive power of CSA was strong for primary GH OA and massive tendon tears but remained weak-to-moderate for partial bursal and full-thickness tears. No correlation was found between CSA values and age or tear severity. Similarly, no association was identified between CSA and the affected side. Inter-observer agreement for the measurements was found to be highly consistent. This study demonstrated a clear association between CSA and primary GH OA. Within the RCA group, a relationship between CSA and partial bursal, full-thickness, and massive tears was identified. Consequently, while CSA has pronounced diagnostic value in primary GH OA, its use in diagnosing tendon pathologies warrants caution.