Akut bronşiolit hastalarının eozinofilik katyonik protein düzeylerinin değerlendirilmesi ve klinik sınıflama ile ilişkisi
Evaluation of eosinophilic cationic protein levels in patients with acute bronchiolitis and their relationship with clinical classification
  1. Tez No: 969650
  2. Yazar: SELCEN BEDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEÇİLMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric patients, Acute bronchiolitis, Eosinophilic Cationic Protein
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Akut bronşiolit hastalarının eozinofilik katyonik protein düzeylerinin değerlendirilmesi ve klinik sınıflama ile ilişkisi Amaç: Bu çalışmada, akut bronşiolit tanısı alan çocuk hastalarda serum eozinofilik katyonik protein düzeylerinin belirlenmesi, bu düzeylerin hastalığın şiddeti ile olan ilişkisinin incelenmesi ve bronşiolitin klinik sınıflamasıyla bağlantısının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığından 22.01.2025 tarih, 2025/33 sayılı etik kurul onayları alındıktan sonra başlanmıştır. Prospektif kesitsel bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 192 olgu dahil edilmiştir. Olguların 96' sı (%50) hasta, 96'sı (%50) kontrol grubu idi. Hasta ve kontrol grubu arasında yaş (p=0,438) ve cinsiyet (p=0,773) yönünden anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gruplar arasında WBC (p=0,001), lenfosit (p=0,001), monosit (p=0,001), eozinofil (p=0,007) yönünden anlamlı farklılık saptanmışken ECP (p=0,202) yönünden anlamlı farklılık saptanmamıştır. Hasta grubu kendi içinde değerlendirildiğinde cinsiyet açısından, kız bebeklerin oranı 6 ay altı grupta (%21,4) 6 ay üstü gruba (%63,2) kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p=0,001). Akciğer grafisinde bulgu saptanan bebeklerin oranı, 6 ay altı grupta (%75,0), 6 ay üstü gruba (%51,5) kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,034). Gebelikte sigara kullanımı (p=0,042) ve pasif sigara maruziyeti (p=0,031) olan annelerin bebeklerinde ECP düzeyi anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Entübasyon ihtiyacı (p=0,003) ve yoğun bakım ihtiyacı (p=0,009) olan hastalarda ECP düzeyi daha yüksek saptanmıştır. ECP düzeyi ile WBC (r=0,289, p=0,004), nötrofil (NEU) (r=0,435, p=0,001), monosit (r=0,300, p=0,003), eozinofil (r=0,311, p=0,002) ve glukoz (r=0,218, p=0,033) düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuçlar: Sonuç olarak, bu çalışmada akut bronşiolitli infantlarda serum ECP düzeyleri entübasyon ihtiyacı olan olgularda ve gebelikte sigara maruziyeti bulunan bebeklerde anlamlı şekilde yüksek bulunmuş; ayrıca WBC, nötrofil, monosit, eozinofil ve glukoz düzeyleriyle pozitif korelasyon göstermiştir. Ancak hasta ve sağlıklı kontrol grupları arasında ECP düzeyi açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Bu bulgular, ECP'nin bronşiolitin şiddetini yansıtma potansiyeline sahip olmakla birlikte tanısal anlamda sınırlı kullanıma sahip olabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler; Çocuk hasta, Akut bronşiolit, Eozinofilik Katyonik Protein
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Eosinophilic Cationic Protein Levels in Patients with Acute Bronchiolitis and Their Relationship with Clinical Classification Aim: This study aimed to determine serum ECP levels in pediatric patients diagnosed with acute bronchiolitis, to examine the relationship between these levels and disease severity, and to evaluate their association with clinical classification. Materials and Methods: The study was initiated after obtaining approval from the Erciyes University Clinical Research Ethics Committee (approval date, number, and protocol no.). It was designed as a prospective cross-sectional study. Results: A total of 192 subjects were included in the study, with 96 (50%) in the patient group and 96 (50%) in the control group. There was no significant difference between the groups in terms of age (p=0.438) and gender (p=0.773). However, significant differences were observed in WBC (p=0.001), lymphocyte (p=0.001), monocyte (p=0.001), and eosinophil (p=0.007) counts. No significant difference was found between the groups in terms of ECP levels (p=0.202). Within the patient group, the proportion of female infants was significantly lower in the <6 months group (21.4%) compared to the ≥6 months group (63.2%) (p=0.001). The presence of radiographic findings was significantly higher in infants <6 months (75.0%) compared to those ≥6 months (51.5%) (p=0.034). ECP levels were significantly higher in infants whose mothers smoked during pregnancy (p=0.042) and those exposed to passive smoking (p=0.031). Higher ECP levels were also observed in patients requiring intubation (p=0.003) and intensive care (p=0.009). ECP levels showed a positive and significant correlation with WBC (r=0.289, p=0.004), neutrophils (r=0.435, p=0.001), monocytes (r=0.300, p=0.003), eosinophils (r=0.311, p=0.002), and glucose levels (r=0.218, p=0.033). Conclusion: In conclusion, this study found that serum ECP levels were significantly higher in infants with acute bronchiolitis who required intubation and in those with prenatal cigarette exposure. Additionally, ECP levels were positively correlated with WBC, neutrophil, monocyte, eosinophil, and glucose levels. However, no significant difference in ECP levels was observed between the patient and control groups. These findings suggest that while ECP may reflect disease severity in acute bronchiolitis, its diagnostic utility may be limited.