Biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patlarının farklı kök seviyelerindeki dentin mikrosertliğine etkisi
Effect of bioceramic based root canal sealers on dentin microhardness at different root levels
  1. Tez No: 969649
  2. Yazar: FURKAN ALP TORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE DEMİRKAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoseramik, MTA Fill Apeks, Well Root ST, Mikrosertlik, Bioceramics, MTA Fill Apex, Well Root ST, Microhardness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
BİYOSERAMİK ESASLI KÖK KANAL DOLGU PATLARININ FARKLI KÖK SEVİYELERİNDEKİ DENTİN MİKROSERTLİĞİNE ETKİSİ Amaç: Son yıllarda biyouyumluluğu ile dikkat çeken biyoseramik kök kanal patlarının kullanımı gittikçe artmaktadır. Biyoseramik esaslı simanlar kendi aralarında da alt gruplara ayrılmaktadır. Bu alt gruplar temel olarak kompozisyon farkına dayanmaktadır. Literatürde çeşitli MTA içeren kök kanal patı, biyoseramik esaslı kök kanal patı ve kalsiyum silikat esaslı kök kanal patının kendi içinde ve altın standart olarak kabul gören rezin esaslı AH Plus kök kanal patı ile kök dentininin yüzey mikro sertliğine etkisini inceleyen çalışmalar bulunmaktadır. MTA içerikli bir kök kanal dolgu patı olan MTA Fillapex (Angelus, Londrina, Brezilya) ve önceden karıştırılmış, kullanıma hazır, enjekte edilebilir kalsiyum silikat içeren biyoseramik esaslı bir pat olan Well Root ST haklarında sınırlı sayıda araştırma yapılan iki biyoseramik içerikli kanal dolgu maddesidir. Bu çalışmada biyoseramik esaslı kanal patları uygulandıktan sonra dentinin kök seviyesi boyunca gösterdiği değişikliklerin, dentin mikrosertliğini nasıl etkilediği; farklı kök seviyelerinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: İn vitro koşullarda yürütülen çalışmamızda, daha önceden ortodontik veya periodontal nedenlerle çekilmiş olan; MTA Fill Apeks kanal patı için 15, Well Root St kanal patı için 15 toplamda 30 adet diş kullanılmıştır. Dişler mekanik preparasyonun ardından, önce kron kök birleşiminden ayrılmış, daha sonra vertikal olarak ikiye ayrılmıştır. Akrilik rezin içerisine gömülen örneklerin başlangıç kök dentininin yüzey sertlikleri ölçüldükten sonra, kök boyunca kanal patları uygulanmıştır. Kanal patlarının 72 saat boyunca sertleşmesi beklendikten sonra kök dentininin yüzey sertlikleri tekrar ölçülmüştür. Bulgular: Well-Root ST grubunda, koronal bölgede deney ve kontrol grupları ile arasında, orta bölgede deney ve kontrol grupları arasında, apikal bölgede deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık mevcuttur. (p<0,05). MTA Fill Apex grubunda, koronal bölgede deney ve kontrol grupları ile arasında, orta bölgede deney ve kontrol grupları arasında, apikal bölgede deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık mevcuttur (p<0,05). Koronal bölgede deney ve kontrol grupları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0,05). Orta bölgede deney ve kontrol grupları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0,05). Apikal bölgede deney ve kontrol grupları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, biyoseramik esaslı kök kanal patlarının, dentin sertliği ve dayanıklılığı üzerindeki etkilerini ortaya koyarak endodontik uygulamalarda biyomateryal seçiminde rehberlik edici olabilir. Elde edilen sonuçlar, özellikle Well-Root ST ve MTA Fillapex gibi biyoseramik patların kullanımının, kök kanal tedavisinin uzun dönem başarısına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF BIOCERAMIC BASED ROOT CANAL SEALERS ON DENTIN MICROHARDNESS AT DIFFERENT ROOT LEVELS AIM: In recent years, the use of bioceramic root canal sealer, which attracts attention with its biocompatibility, has been increasing. Bioceramic-based cements are also divided into subgroups among themselves. These subgroups are basically based on composition differences. In the literature, there are studies examining the effects of various MTA-containing root canal sealer, bioceramic-based root canal sealer and calcium silicate-based root canal sealer on the surface microhardness of root dentin, both within themselves and with the resin-based AH Plus root canal sealer, which is accepted as the gold standard. MTA Fillapex [Angelus, Londrina, Brazil], an MTA-containing root canal sealer, and Well Root ST, a premixed, ready-to-use, injectable calcium silicate-containing bioceramic-based sealer, are two bioceramic-containing root canal filling materials that have been studied in limited numbers. In this study, it is aimed to examine how the changes in dentin along the root level after the application of bioceramic-based sealers affect dentin microhardness at different root levels. MATERIALS AND METHODS: In our study conducted in vitro, 15 teeth were used for MTA Fill Apex root canal sealer and 15 for Well Root St root canal sealer, a total of 30 teeth that had been previously extracted for orthodontic or periodontal reasons. After mechanical preparation, the teeth were first separated from the crown-root junction and then vertically divided into two. After measuring the surface hardness of the initial root dentin of the samples embedded in acrylic resin, root canal sealers were applied along the root. After waiting for the root canal sealer to harden for 72 hours, the surface hardness of the root dentin was measured again. RESULTS: In the Well-Root ST group, there is a statistically significant difference between the experimental and control groups in the coronal region, between the experimental and control groups in the middle region, and between the experimental and control groups in the apical region (p<0.05). In the MTA Fill Apex group, there is a statistically significant difference between the experimental and control groups in the coronal region, between the experimental and control groups in the middle region, and between the experimental and control groups in the apical region (p<0.05). There is a statistically significant difference between the experimental and control groups in the coronal region (p<0.05). There is a statistically significant difference between the experimental and control groups in the middle region (p<0.05). There is a statistically significant difference between the experimental and control groups in the apical region (p<0.05). CONCLUSION: The findings of this study may guide the selection of biomaterials in endodontic applications by revealing the effects of bioceramic-based root canal sealer on dentin hardness and durability. The results obtained show that the use of bioceramic sealers, especially Well-Root ST and MTA Fillapex, may contribute to the long-term success of root canal treatment.