H.29.12.1328/ M. 1 Ocak 1911 Burdur Şer'iyye Sicil Defterine göre Burdur'un idari, sosyal ve ekonomik yapısı
Administrative, social and economic structure of Burdur according to the Shariyye Registry Book No. 228/31 dated H. 29-12-1328/ January 1, 1911
- Tez No: 969677
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARAKÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Transkript, Özet Tasnifi, Burdur Tarihi, Ermeniler ve Rumlar, Sharia Records, Transcript, Summary Classification, Burdur History, Armenians and Greeks
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
“H. 29-12-1328/M. 1 Ocak 1911 Tarihli 228/31 Numaralı Şer'iyye Sicil Defterine Göre Burdur'un İdari, Sosyal ve Ekonomik Yapısı ”başlığında ele alınan defter incelemeye alınmıştır. Burdur'un idari yapısı, ekonomik uğraşları, vakıfları, gayrimüslim unsurları gibi konular, defterdeki dava numaraları ile esas alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. İlk bölüm Giriş kısmında çalışmamızın konusu ve yöntemi açıklanarak, genel bir değerlendirme yapılmıştır. Burdur'un Tarihçesi ele alınmış ve Osmanlı idaresine kadar geçirmiş olduğu siyasi değişiklikler anlatılmış, Burdur'daki Ermeniler ve Rumlar konusu ele alınmıştır. İkinci bölümde 228/31 Numaralı Burdur Şer'iyye Sicil Defterinin Transkribesine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, 228/31 Numaralı Burdur Şer'iyye Sicil Defterindeki olayların konularına göre özet tasnifi ve değerlendirmesi ile 228/31 Numaralı Şer'iyye Siciline göre yer tespitleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The book under the title“Administrative, Social and Economic Structure of Burdur According to the Sharia Registry Book Numbered 228/31 dated H. 29-12-1328/M. 1 January 1911”has been examined. Burdur's administrative structure, economic activities, foundations, non-Muslim elements, etc. have been explained based on the case numbers in the book. In the Introduction section of the first section, the subject and method of our study are explained and a general evaluation is made. Burdur's history is discussed and the political changes it has undergone until the Ottoman rule are explained, and the issue of Armenians and Greeks in Burdur is discussed. In the second section, the Transcript of the Burdur Sharia Registry Book Numbered 228/31 is included. In the third section, the summary classification and evaluation of the events in the Burdur Sharia Record Book No. 228/31 according to their subjects and the location determinations according to the Sharia Record Book No. 228/31 were made.