Bulanık altçaprazlanmış modüller
Fuzzy subcrossed module
- Tez No: 969678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM ÇETİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ UTKU GÜRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık altgrup, çaprazlanmış modül, normallik, bölüm çaprazlanmış modülü, Fuzzy subgroup, crossed module, normality, quotient crossed module
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada grupların önemli bir genellemesini oluşturan çaprazlanmış modülleri, bulanık altçaprazlanmış modülleri tanımlanarak bulanık ortamda ilk kez ele alınmıştır. Bu bağlamda, bulanık altçaprazlanmış modüllerin çaprazlanmış modüller ve bulanık altçaprazlanmış modüller ile ilişkisini incelenmiş, bu yapılar için normallik kriterlerini açıklıyor ve ilgili bölüm nesnelerine odaklanılmıştır. Birinci bölümde tez konusunun anlaşılabilmesi için konu derleme taraması ve kaynak geçmişine yer verilmiştir. İkinci bölümde konu hakkında bazı cebirsel yapı, teoremlere ve ifadelere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde bulanık altçaprazlanmış modülü hakkında cebirsel yapı, teoremlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde bulanık altçaprazlanmış modüllerin normalliği hakkında yapı inşa edilmiştir ve konu hakkında bilgi verilip teoremler ispatlanılmıştır. Beşinci bölümde normal bulanık altçaprazlanmış modül modunda bölümler hakkında tanım yapılarak yapının özellikleri açıklanılmıştır. Bazı teoremler ispatlanılmıştır. Altıncı bölümde normal bulanık altçaprazlanmış modül modunda bulanık bölümlerin özellikleri incelenerek yapının özellikleri açıklanılmıştır. Bazı teoremler ispatlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of crossed modules that forms a significant generalization of groups, as well as fuzzy sub-crossed modules, is introduced for the first time in a fuzzy environment. In this context, the relationship between crossed modules and fuzzy sub-crossed modules is examined, the normality criteria for these structures are explained, and the focus is placed on the objects related to the section. In the first chapter, a review of the literature and the history of sources is provided to ensure the clarity of the thesis topic. The second chapter presents some algebraic structures, theorems, and expressions related to the subject. The third chapter introduces the algebraic structure of fuzzy sub-crossed modules, along with relevant theorems. The fourth chapter constructs the normality of fuzzy sub-crossed modules and provides information on the subject, followed by the proof of several theorems. The fifth chapter defines the properties of normal fuzzy sub-crossed modules in the module context, explaining the characteristics of the structure. Some theorems are also proven in this section. In the sixth chapter, the properties of fuzzy sections within the normal fuzzy subcrossed module are examined, and the characteristics of the structure are explained. Several theorems are proven.