Süheyl ü Nev-bahâr'da mental fiiller
Mental verbs in Süheyl ü Nev-bahâr
- Tez No: 969680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL ŞAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Dil bilimi, mental fiil, Süheyl ü Nev-bahâr, algı fiilleri, idrak fiilleri, duygu fiilleri, Dil bilim, Hoca Mesud, Linguistics, mental verb, Süheyl ü Nev-bahâr, verbs of perception, verbs of cognition, verbs of emotion, Hoca Mesud, Mental verbs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Dil, düşüncenin biçimlenmesinde ve zihinsel süreçlerin ifadesinde temel bir araçtır. İnsan zihninde oluşan bilişsel fiiller, dil yoluyla anlam kazanır ve iletişim sürecinde yer alır. Bu çerçevede, mental fiiller; bireyin düşünme, anlama, hissetme ve inanma gibi zihinsel süreçlerini ifade eden önemli bir fiil grubunu oluşturur. Zihnin işleyişini dil düzeyinde yansıtan bu fiiller hem bilişsel hem de dilsel açıdan incelenmeye değer yapılardır. Mental fiiller aracılığıyla bireyin iç dünyası ile dış dünya arasında kurulan ilişki biçimi gözlemlenebilir, bu fiiller düşüncenin dil aracılığıyla nasıl yapılandığını ve paylaşıldığını kavramamıza yardımcı olur. Bu tezde, 15.Yüzyıl Türk edebiyatının önemli mesnevilerinden Süheyl ü Nev-bahâr mental fiiller açısından incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında fiil, fiil tasnifleri ve mental fiil kavramı kuramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Ardından nitel araştırma yöntemlerinden metin analizi tekniği uygulanarak eserdeki zihinsel süreçleri bildiren fiiller sistematik bir biçimde belirlenmiştir. Tespit edilen mental fiiller; karakterlerin algısal, bilişsel ve duygusal durumlarını yansıtmaları esas alınarak“algı fiilleri, idrak fiilleri”ve“duygu fiilleri”olmak üzere üç ana başlık altında sınıflandırılmış ve alfabetik sırayla listelenmiştir. Çalışma sonucunda toplam 249 adet mental fiil belirlenmiş, bunların 43'ü algı, 66'sı idrak ve 140'ı duygu fiilleri başlıkları altında sıralanmıştır. Tespit edilen fiiller tanık beyitlerle örneklendirilmiştir. İlgili beyit hem orijinal şekliyle hem de günümüz Türkçesine aktarılmış biçimiyle verilerek fiil bağlam içerisinde anlamlandırılmıştır. Bu yönüyle çalışma, Süheyl ü Nev-bahâr'da zihinsel süreçlerin ifade ediliş biçimlerini dilsel düzlemde ortaya koymakta, klasik Türk edebiyatında mental fiillerin kullanımı üzerine örnekli ve sistematik bir incelemeye yer vermektedir. Ayrıca, Eski Anadolu Türkçesine ait önemli bir eserde yer alan zihinsel fiillerin tespit edilmesi bu fiillerin edebî bağlamdaki kullanım özelliklerine ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Language is a fundamental tool in the formation of thought and the expression of mental processes. Cognitive actions that occur in the human mind gain meaning through language and transform into communication. In this context, mental verbs constitute an important group of verbs that express the mental processes of the individual such as thinking, understanding, feeling and believing. These verbs, which reflect the functioning of the mind at the level of language, are structures worth examining both cognitively and linguistically. The relationship established between the individual's inner world and the outer world can be observed through mental verbs, and these verbs help us understand how thought is structured and shared through language. In this thesis, the mental verbs in the work were determined by taking the work called Süheyl ü Nev-bahâr, one of the important mesnevis of the 15th century Turkish literature, as a basis. In the first stage of the study, verbs, verb classifications and the concept of mental verbs were discussed within a theoretical framework. Then, by applying the meetin analysis technique, one of the qualitative research methods, the verbs that express mental processes in the work were systematically determined. The mental verbs determined were; Based on the fact that they reflect the perceptual, cognitive and emotional states of the characters, they are classified under three main headings as“perception verbs, perception verbs”and“emotion verbs”and listed in alphabetical order. As a result of the study, a total of 249 mental verbs were determined, 43 of which were perception verbs, 66 were perception verbs and 140 were emotion verbs. Each verb was exemplified in the context of the couplet in which it was used, the relevant couplet was presented both in its original form and in the form translated into modern Turkish, and the meaning of the verb was explained in context. In this respect, the study reveals the ways in which mental processes are expressed in Süheyl ü Nev-bahâr on a linguistic level and offers an exemplary and systematic examination of the use of mental verbs in classical Turkish literature. In addition, the comprehensive identification of mental verbs in an important work from the Old Anatolian Turkish period aims to shed light on the characteristics of the use of these verbs in literary contexts.