Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu (TCK m. 233)
Aggression of obligations stemming from law of domestic relation (Article 233 of TCK)
- Tez No: 755207
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aile, Ailenin Korunması, Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüklerin İhlali, Family, Protecting Family, Aggression of Obligations Stemming from Law of Domestic Relation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Toplumun esaslı unsuru olan aile, önemi nedeniyle birçok ulusal ve uluslararası alanda çeşitli düzenlemeler ile koruma altına alınmıştır. Aile ve ailenin korunmasına ilişkin düzenlemelerden biri de 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Aile Düzenine Karşı Suçlar başlıklı sekizinci bölümünde 233. maddede yer alan aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçudur. Mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer almayan bu suç tipi, aynı başlık altında üç farklı fıkradan oluşmaktadır. İlk fıkra aile hukukundan kaynaklanan bakım, eğitim ve destek olma yükümlülüklerinin yerine getirilmemesini, ikinci fıkra gebe kadını terk fiilini ve üçüncü fıkra maddi ve manevi özen noksanlığı nedeni ile çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığının tehlikeye düşürülmesi fiillerini suç olarak kabul ederek yaptırıma bağlamıştır. Bu çalışmada aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu, aile hukukuna yapılan atıf nedeniyle öncelikle bu alandaki düzenlemeler gözetilerek ele alınmıştır. Akabinde her suç tipi, unsurları yönünden ayrı bir başlık altında irdelenmiş ve öğretideki tartışmalı hususlara değinilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışma yürütülürken aile ve ailenin korunmasına ilişin iç hukuk ve uluslararası hukuk alanındaki düzenlemeler değerlendirilmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The family which is the vital element of society, has been taken under protection by various regulations in many national and international areas because of its importance. One of the regulations regarding the protection of family and family is the crime of violation of the obligation arising from family law, which is included in article 233 of the eighth chapter of the Turkish Criminal Code No. 5237, titled Offenses Against Family Order. This type of crime, which is not included in the Turkish Criminal Code No. 765, which has been abolished, consists of three different paragraphs under the same title. The first sub-article sanctioned the failure to fulfill the obligations of care, education and support arising from family law, the second sub-article the act of abandoning the pregnant woman, and the third sub-article the acts of endangering the morality, safety and health of their children due to the lack of material and moral care. In this research, the crime of breach of obligation arising from family law is handled primarily by considering the regulations in this field because of the reference to family law. Subsequently, each type of crime was examined under a separate heading in terms of its sections and tried to be conveyed by referring to the controversial issues in the doctrine. While studying, the regulations in the field of domestic and international law regarding the family and the protection of the family were evaluated and judical opinions of the European Court of Human Rights, the Constitutional Court and the case law of the Supreme Court were utilized.