5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda işkence suçu
The crime of torture in Turkish Criminal Code No. 5237
  1. Tez No: 969693
  2. Yazar: AYŞEGÜL YILMAZ SEÇİLMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma, ceza, işkence, suç, yaralama, Fair trial, punishment, torture, offense, injury
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İşkence suçu günümüz ceza hukuku literatüründe ilk olarak 1984 tarihli Birleşmiş Milletler İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Küçültücü Muamele ve Cezaya Karşı Sözleşme ile tanımlanmıştır. Bu tanım dünya ülkelerinin ceza mevzuatları bakımından kaynak norm olarak dikkate alınmış ve ulusal ceza kanunlarında bir ceza yaptırımına bağlanmıştır. İşkence suçu, özel bir yaralama suçu niteliğinde olup haksızlık muhtevası itibariyle diğer özel suç tanımlarına göre ağır olanlarındandır. Nitekim 2709 sayılı 1982 Anayasa' sının kişisel hakları düzenleyen 17. maddesinde, vücut dokunulmazlığı hakkı ifade edildikten sonra işkence ve eziyetin yasak olduğu açıkça ifade edilmiştir. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren ve halen yürürlükte bulunan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 94. maddesiyle işkence suçu düzenlenmiştir. Düzenlenen bu tanımla, zamanaşımının öngörülmemesi ve ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suç olarak belirlenmesi, işkence suçunun haksızlık muhtevasının ağırlığını ortaya koymaktadır. Türk ceza mevzuatı açısından önem arz eden bu suç tanımının, uygulamada ve teoride problem arz eden hususlara çözüm önerileri getirmek bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Mülga 765 sayılı Kanun döneminde düzenlenen işkence suçunun tanımı ve unsurları sınırlı bir şekilde belirlenmişken; 5237 sayılı Kanun döneminde daha geniş tutulmuştur. Bunun önemli sebeplerinden biri cezada caydırıcılığın sağlanarak insan hakları ihlallerinin önünde geçmektir. Ayrıca çalışma konumuz kapsamında, işkence suçunun maddi, manevi ve hukuka aykırılık unsurları, özel görünüş şekilleri ve soruşturma-kovuşturma rejimi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The offense of torture was first defined in the current criminal law literature in the 1984 The Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment. This definition has been considered as a source norm in terms of the penal legislation of the countries of the world and has been linked to a penal sanction in national penal laws. The offense of torture is a special offense of wounding and is one of the most serious offenses in terms of its unfair content compared to other special offense definitions. Indeed, in the 1982 Constitution numbered 2709, in its 17th article regulating personal rights, after expressing the right to physical integrity, it is clearly stated that torture and torment are prohibited. The offense of torture has been regulated by article 94 and 95 of the Turkish Penal Law numbered 5237, which entered into force on June 1, 2005 and is still in force. With this definition, the fact that the statute of limitations is not foreseen and that it is determined as a offense within the jurisdiction of the high criminal court reveals the seriousness of the unfair content of the offense of torture. The subject of this study is to propose solutions to the problematic issues in practice and theory of this offense definition, which is important in terms of Turkish criminal legislation. While the definition and elements of the offense of torture were determined in a limited manner during the period of the repealed Law No. 765; it was kept more extensive during the period of Law No. 5237. One important reason for this is to prevent human rights violations by ensuring deterrence in punishment. In addition, within the scope of our study, the material, moral and unlawful elements of the offense of torture, special forms of appearance and the investigation-prosecution regime were emphasized.