Ergenler ve genç yetişkinlerin sosyal destek algıları ve duygusal zekâ düzeylerinin psikolojik sağlamlık düzeyi ile ilişkisi
Social support perception and emotional intelligence levels of adolescent and younth people and their relationship with psychological resilience
- Tez No: 969700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BUĞRA ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Sosyal destek algısı, Psikolojik Sağlamlık, Duygusal zeka, Adolescent, Perception of social support, Psychological Resilience, Emotional intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ergen ve genç yetişkin bireylerin duygusal zekâ düzeyleri ile sosyal destek algılarının psikolojik sağlamlık düzeyleriyle olan ilişkisini incelemektir. Çalışma kapsamında, bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiş; ayrıca duygusal zekâ ve sosyal destek algısının psikolojik sağlamlık üzerindeki yordayıcı rolleri analiz edilmiştir. Yöntem: Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, 2024 yılı içerisinde İstanbul ilinde bulunan Cerrahpaşa-İstanbul üniversitesinde öğrenim gören toplam 277 genç oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı aracılığıyla analiz edilmiş; betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi, ANOVA, korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre, duygusal zekâ ve algılanan sosyal destek düzeylerinin, psikolojik sağlamlık üzerinde anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Yapılan korelasyon analizleri, bu üç değişkenin birbirleriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca yapısal eşitlik modeli aracılığıyla gerçekleştirilen yol analizi, duygusal zekâ ile algılanan sosyal desteğin psikolojik sağlamlık üzerinde anlamlı birer yordayıcı olduğunu göstermiştir. Demografik değişkenlere göre yapılan karşılaştırmalarda ise, psikolojik sağlamlık puanlarının bazı gruplar arasında anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle cinsiyet, sınıf düzeyi ve daha önce psikolojik tanı alma durumu gibi değişkenler açısından anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Sonuçlar: Elde edilen sonuçlar, ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde psikolojik sağlamlığı desteklemek için duygusal zekâ becerilerinin geliştirilmesinin ve sosyal destek kaynaklarının güçlendirilmesinin önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, okullarda ve gençlere yönelik psikolojik danışma hizmetlerinde, bireylerin duygusal farkındalıklarını artıracak ve sosyal destek mekanizmalarını teşvik edecek koruyucu ruh sağlığı programlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between emotional intelligence levels and perceptions of social support with psychological resilience among adolescents and young adults. Within the scope of the study, the relationships between psychological resilience and demographic variables were evaluated, and the predictive roles of emotional intelligence and perceived social support on psychological resilience were analyzed. Method: This study was conducted using a correlational research design, which is a type of quantitative research method. The sample of the study consisted of a total of 277 young individuals studying at Istanbul University-Cerrahpaşa in Istanbul in 2024. The data were collected using the Brief Resilience Scale, the Revised Schutte Emotional Intelligence Scale, and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. The data were analyzed using SPSS 25.0. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, correlation analysis, and structural equation modeling were employed. Findings: The findings of the study revealed significant and positive relationships between emotional intelligence, perceived social support, and psychological resilience. Correlational analysis indicated that these three variables were significantly interrelated. Structural equation modeling further demonstrated that emotional intelligence and perceived social support significantly predicted psychological resilience. Additionally, psychological resilience scores differed significantly across some demographic variables, particularly in relation to gender, academic year, and prior psychological diagnosis. Conclusions: The results suggest that enhancing emotional intelligence and strengthening social support systems are critical for fostering psychological resilience in adolescents and young adults. Accordingly, implementing preventive mental health programs that promote emotional awareness and supportive interpersonal relationships may contribute to the psychological well-being of youth during these developmental stages.