20/1 numaralı (H. 1326-1327/ M. 1908-1909) Kırşehir şer'iyye sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of Kırşehir shariah record numbered 20/1 (H. 1326-1327/ M. 1908-1909)
  1. Tez No: 240816
  2. Yazar: ARZU DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kırşehir, Şer'iye Sicili, Kadı, Ottoman State, Kırşehir, Shariah Record, Cadi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Yargı yetkisine sahip olan kadıların vermiş oldukları kararları, tuttukları zapıtları, idarî, siyasî ve hukukî yazışmaları içeren tarihî vesikalar olan şer'iye sicilleri, XV. yüzyılın ikinci yarısıyla XX. yüzyılın ilk çeyreği arsındaki döneme ait Osmanlı tarihi ve kültürünün ilk elden kaynaklarıdır.Çalışmamızın temel kaynağı olan Kırşehir Şer'iye Sicilleri'nin mikrofilmleri, Ankara Milli Kütüphane'de bulunmaktadır. 20 Numaralı Kırşehir Şer'iye Sicili, Milli Kütüphane'den fotokopi yoluyla temin edilmiş olup, hacimli olması nedeniyle ilk 93 sayfalık kısmı teze alınmış ve 20/1 Numaralı (H. 1326-1327/ M. 1908-1909) Kırşehir Şer'iye Sicilinin Transkripsiyon ve Değerlendirilmesi adıyla günümüz harflerine çevrilmiş, değerlendirilmiş ve kaynakça taraması yapılmıştır. Ayrıca bütün belgeler konularına göre tasnif edilmiştir. Tezin sonunda yer alan ekler kısmında teze konu olan sicilin orjinali fotokopi ile çoğaltılarak bir nüsha halinde verilmiştir.Bütün bu düşünce ve çalışmalar sonucunda Kırşehir'in ve aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin idari, içtimai, siyasi, askeri ve iktisadi tarihine ışık tutabilecek bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The shariah records, which are composed of decisions rendered, reports written and administrative, political and legal correspondences made by Muslim judges named cadi with the judicial authority, are the first-hand sources of Otoman history and culture of the period between the second half of 15th century and the first quarter of 20th century.The microfilms of Kırşehir Shariah Records, which are the main source of our study, are available in the National Library, Ankara. Kırşehir Shariah Record numbered 20 has been obtained via photocopy, the first part being 95 pages has been extracted for this paper due to the dense content of the record and translated intralingually into modern-day alphabet under the title ? The Transcription and Evaluation of Kırşehir Shariah Record numbered 20/1 (H. 1326-1327/ M. 1908-1909)?, evaluated and its bibliographical search has been carried out. Furthermore, all the documents have been classified according to their subjects. In the annex part at the end of this paper, one copy of the original record comprising the paper has been attached.In the light of all these opinions and studies, information shedding light on the administrative, social, political, military and economic history of Kırşehir as well as Ottoman State has been attained.