Diyabetli hastaların sperm parametrelerinin incelenmesi
Examination of sperm parameters of patients with diabetes
- Tez No: 969773
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHEYLA AYKAÇ YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Sperm parametreleri, CRP, Diyabet, infertilite, Sperm parameters, CRP, Diabetes, Infertility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
DİYABETLİ HASTALARIN SPERM PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ Araştırmamızın amacı, diyabet hastalığının erkek infertilitesine ve semen parametrelerine olan etkisini, diyabetli ve sağlıklı erkekler arasındaki C reaktif protein (CRP) oranlarını da karşılaştırarak incelemektir. Sperm parametreleri üzerindeki farklılıklar dikkate alınarak diyabet hastalığının infertilite için bir risk faktörü olarak kabul edilip edilemeyeceğini ve CRP varlığının semen parametrelerine olan etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Androloji Laboratuvar ve Üroloji Polikliniğine 01.01.2018 ile 01.01.2022 yılları arasında başvuran 22-48 yaş arası erkek hastalar oluşturmuştur. Bu çalışma retrospektif olarak hasta dosyasından önce yapılan analizlerin kaydı alınarak çalışma tamamlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak androloji laboratuvarında bulunan arşiv defteri ve hastanenin bilgi sisteminde kaynak taraması yapılmıştır. Araştırmamızda spermin hacmi, sayısı, motilitesi, morfolojisi ve CRP gibi parametreler incelenmiş olup çalışmaya 41 sağlıklı erkek ve 40 diyabetli erkek hasta alınmıştır. Çalışmaya alınan toplam 81 kişinin dağılımı kontrol grubu olarak 41 sağlıklı birey, hasta grubu olarak da 40 diyabetli erkekten oluşmuştur. Analizimiz, kontrol ve diyabet grupları arasında yaş ve sperm hacmi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermedi. Diyabet grubunda sperm sayısı, hareketliliği ve CRP değerleri kontrol grubuna göre daha yüksekti (p<0,05). Ayrıca, diyabet grubunda sperm hareketliliği ve morfolojisi daha düşük, kuyruk anomalisi değerleri ise daha yüksekti (p<0,05). Sonuç olarak diyabetli hastalarda sperm sayısının, normal morfolojinin ve motilitenin sağlıklı kişilere oranla daha düşük olduğu, CRP değerinin ise diyabetli hastalarda daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu bulgular ile diyabetin insan bedenindeki enfeksiyon ve hastalıkların seyrinde önemli olduğu aynı zamanda infertiliteyi etkileyebileceği de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF SPERM PARAMETERS IN DIABETES PATIENTS The aim of our study is to examine the effect of diabetes on male infertility and semen parameters by comparing the C reactive protein (CRP) levels between diabetic and healthy men. To evaluate whether diabetes can be considered a risk factor for infertility by taking into account the differences in sperm parameters and to evaluate the effect of CRP presence on semen parameters. Our study consisted of male patients between the ages of 22-48 who applied to the In Vitro Fertilization Andrology Laboratory and Urology Polyclinic of Zeynep Kamil Women's and Children's Diseases Training and Research Hospital between January 1, 2018 and January 1, 2022. This study was designed as a prospective study, and the study was completed by recording the analyses performed before the patient file retrospectively. The data collection method was a source search in the archive book in the andrology laboratory and the hospital's information system. In our study, parameters such as sperm volume, number, motility, morphology and CRP were examined and 41 healthy men and 40 diabetic men were included in the study. The total of 81 individuals included in the study were divided into 41 healthy individuals as the control group and 40 diabetic men as the patient group. Our analysis showed no statistically significant differences between the control and diabetic groups regarding age and sperm volume. Sperm count, motility, and CRP values were higher in the diabetic group than in the control group (p<0.05). Additionally, sperm motility and morphology were lower, while tail anomaly values were higher in the diabetic group (p<0.05). As a result, it was found that the sperm count, normal morphology and motility were lower in diabetic patients compared to healthy individuals, and the CRP value was higher in diabetic patients. These findings have shown that diabetes is important in the course of infections and diseases in the human body and that it can also affect infertility.