Fevzi Çakmak Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 30–65 yaş kadınların servikal kanser taraması hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Knowledge, attitudes, and behaviors regarding cervical cancer screenings among women aged 30-65 years attending Fevzi Çakmak Family Health Center
  1. Tez No: 969787
  2. Yazar: SÜREYYA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, Tarama, Bilgi Düzeyi, Tutum, Aile Hekimliği, Cervical Cancer, Screening, Knowledge Level, Attitude, Family Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
FEVZİ ÇAKMAK AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ'NE BAŞVURAN 30–65 YAŞ KADINLARIN SERVİKAL KANSER TARAMASI HAKKINDAKİ BİLGİ VE TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Giriş ve Amaç: Serviks kanseri dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın dördüncü kanserdir. Servikal kanser büyük ölçüde önlenebilir bir hastalıktır ve erken evrede tespit edilmesi sağ kalımı önemli ölçüde iyileştirmektedir. Çalışmamızda Fevzi Çakmak Aile Sağlığı Merkezine başvuran 30-65 yaş kadınların servikal kanser taraması hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesini amaçladık. Materyal ve Metot: Kesitsel, tanımlayıcı ve analitik tipte tasarlanan bu çalışma, Kayseri Fevzi Çakmak Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 358 kadın katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, sosyo-demografik özellikleri, serviks kanseri ve tarama hakkındaki bilgi ve tutumları içeren yapılandırılmış bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS ver. 22.0 kullanılarak yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov-Smirnov testi ile incelendi. Normal dağılım gösteren sürekli değişkenler ortalama±standart sapma; anormal dağılım gösteren değişkenler, minimum - maximum olarak sunuldu. Kategorik veriler katılımcı sayısı ve yüzde ile ifade edildi. Kategorik değişkenlerin değerlendirilmesi için ki-kare testi kullanıldı. p değerinin 0,05'in altında olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 45,5 yıl olup, çoğunluğu ev hanımı (%71,5) ve evli (%87,4) bireylerden oluşmaktadır. Eğitim düzeyleri çeşitlilik göstermekle birlikte, üniversite mezunları (%29,9) en büyük grubu temsil etmiştir. Katılımcıların önemli bir kısmının (%86,6) daha önce servikal kanser taraması hakkında bilgi aldığı, bilgi alanların çoğunluğunun bilgiyi doktor ve sağlık personelinden aldığı saptanmıştır. %28,2'si Pap Smear veya HPV DNA testi yaptırmadığını ifade etmiştir. Tarama yaptırmama nedenleri arasında en yüksek oran (%28,2)“şikayeti olmadığı için gerekli görmeme”olmuştur. Lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre; yaşın artması (OR=1.111, p<0,001), serviks kanseri hakkında bilgi almış olmak (OR=17.858, p=0,017) ve bu bilginin sağlık profesyonelleri tarafından verilmiş olması (OR=3.310, p=0,028) serviks kanseri taramasına katılım olasılığını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırmaktadır. Medeni durum, ilk adet yaşı, evlilik yaşı ve ulusal kanser taraması programı farkındalığı gibi faktörlerin tarama katılımı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Ayrıca, ailede kanser öyküsü olan katılımcıların tarama yaptırma oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, Fevzi Çakmak Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran kadınlar arasında serviks kanseri tarama programlarına katılımın artırılması için bilgi düzeyinin yükseltilmesi ve sağlık profesyonellerinin etkin rolünün teşvik edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Gelecek çalışmalar için, özellikle semptom odaklı sağlık algısını kırmaya yönelik hedefe odaklı eğitim programları, birinci basamakta sağlık profesyonellerinin sürekli bilgilendirme ve yönlendirme görevleri, ailede kanser öyküsü olan bireylere proaktif yaklaşımlar ve HPV aşısı farkındalığının artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
KNOWLEDGE, ATTITUDES, AND BEHAVIORS REGARDING CERVICAL CANCER SCREENINGS AMONG WOMEN AGED 30-65 YEARS ATTENDING FEVZI ÇAKMAK FAMILY HEALTH CENTER ABSTRACT Introduction and Aim: Cervical cancer is the fourth most common cancer among women worldwide. It's largely a preventable disease, and its detection at an early stage significantly improves survival. Our study aimed to evaluate the knowledge and attitudes regarding cervical cancer screening among women aged 30-65 years who presented to Fevzi Çakmak Family Health Center. Materials and Methods: Designed as a cross-sectional, descriptive, and analytical study, this research was conducted with 358 female participants who attended Kayseri Fevzi Çakmak Family Health Center. Data were collected using a structured questionnaire that covered socio-demographic characteristics, and knowledge and attitudes about cervical cancer and screening. Statistical analysis of the obtained data was performed using IBM SPSS ver. 22.0. The normality of data distribution was examined using the Kolmogorov-Smirnov test. Continuous variables showing normal distribution were presented as mean ± standard deviation; variables showing abnormal distribution were presented as minimum - maximum. Categorical data were expressed as participant count and percentage. The chi-square test was used to evaluate categorical variables. A P-value below 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 45.5 years, with the majority being housewives (71.5%) and married individuals (87.4%). While education levels varied, university graduates (29.9%) represented the largest group. A significant portion of participants (86.6%) had previously received information about cervical cancer screening, and most of those who received information obtained it from doctors and healthcare personnel. However, 28.2% stated they had not undergone a Pap Smear or HPV DNA test. Among the reasons for not getting screened, the highest proportion (28.2%) was“not deeming it necessary due to lack of symptoms.”According to the logistic regression analysis results, increasing age (OR=1.111, p<0.001), having received information about cervical cancer (OR=17.858, p=0.017), and this information being provided by healthcare professionals (OR=3.310, p=0.028) statistically significantly increased the likelihood of participation in cervical cancer screening. Factors such as marital status, age at menarche, age at marriage, and awareness of national cancer screening programs did not have a significant effect on screening participation. Furthermore, it was observed that participants with a family history of cancer had higher screening rates. Conclusion: This study emphasizes that to increase participation in cervical cancer screening programs among women attending Fevzi Çakmak Family Health Center, it is necessary to raise knowledge levels and promote the active role of healthcare professionals. For future studies, targeted education programs aimed at breaking the symptom-focused health perception, continuous information and guidance duties of healthcare professionals in primary care, proactive approaches to individuals with a family history of cancer, and increasing HPV vaccine awareness are recommended.