Endometrium kanseri tanılı hastalarda preoperatif MRG (manyetik rezonas görüntüleme) bulguları ve postoperatif patoloji sonuçlarının korelasyonu
Correlation of preoperative MRI(magnetic rezonanse imaging) findings and postoperative pathology result in patients diagnosed with endometrium cancer
  1. Tez No: 969794
  2. Yazar: ÖZAY ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİME PELİN KAVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Myometrial invazyon, Manyetik Rezonans Görüntüleme, ADC değeri, P53 Mutasyonu, Mikrosatellit instabilitesi (MSI), DNA uyumsuzluk onarım sistemi (MMR), Endometrial cancer, Myometrial invasion, Magnetic Resonance Imaging, Apparent Diffusion Coefficient (ADC), P53 mutation, Microsatellite instability (MSI), DNA mismatch repair (MMR)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Endometriyum Kanserli (EK) hastalarda preoperatif Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) tetkiki ile myometrial invazyonun değerlendirilmesi, P53 mutasyonu, DNA uyumsuzluk onarım sistemi (MMR) mutasyonu ve tümör derecesi ile Apparent diffusion coefficient (ADC) değerleri arasında, istatistiksel olarak anlamlı olabilecek bulguların değerlendirilmesi ve olası tanısal değerlerdeki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza EK nedeni ile opere olmuş, preopertif MRG tetkiki ve patoloji sonucu olan 74 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların MRG tetkiklerinde myometrial invazyon derinliği, ADC değerleri ve T1,T2 sekanslardaki özellikleri değerlendirilmiştir. Elde olan patolojik veriler ile myometrial invazyonun radyolojik olarak tespit edilme oranı istatistiksel olarak değerlendirildi. Ayrıca p53 mutasyonu, MMR mutasyonu, tümör derecesi ile ADC,T1 ve T2 değerleri arasındaki uyumuda bu çalışmada değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler ile MRG'nin myometrial invazyon değerlendirmesindeki duyarlılığı, özgüllüğü, Negatif Prediktif Değeri (NPD), pozitif prediktif değeri (PPD) ve doğruluk oranı hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda myometrial invazyonu değerlendirmede MRG ve patolojik bulguları arasında orta düzeyde bir uyum olduğu saptanmıştır (Kappa= 0,481, p <0,001). MRG'nin tanısal performansı değerlendirilmiş olup incelemenin duyarlılığı %66,7, özgüllüğü ise %93,2 PPV %87,0, NPV %80,4 doğruluk oranı ise %82,4 olarak saptanmıştır. Bulgularımız literatür ile benzer aralıkta bulunmuştur. Duyarlılık oranımız literatüre göre nispeten düşük bulunmuş olup sebepleri açıklanmıştır. Ayrıca ADC değerlerinin P53 mutasyonu ve tümör derecesi ile ilişkisi, T1 ve T2 değerlerinin p53 mutasyonu, MMR mutasyonu ve tümör derecesi ile olan ilişkisi değerlendirildiğinde, bu çalışmada istatistiksel olarak ayırt edici güce sahip veriler elde edilmemiştir. MMR mutasyonu varlığı ile ADC değerleri ile karşılaştırıldığında, MMR mutasyonu olan hastalarda saptanan ADC düşüklüğü saptanmıştır. Ancak testin PPD değeri %30 olduğu düşünüldüğünde ADC değerlerinin yalnızca tanıyı destekleyici bir paramete olduğu, klinik pratikte tanısal olarak güçlü bir ayrım aracı olamayacağını göstermektedir. Sonuç: MRG'nin preoperatif myometrial invazyonu değerlendirmede yüksek doğruluk oranına sahip bir tanı aracı olduğu tespit edilmiştir. ADC, T1 ve T2 değerlerinin, p53 mutasyonu MMR mutasyonu ve tümör derecesini ayırt etmedeki etkinliği net olarak gösterilememiştir. Ancak MMR mutasyonu olan hastalarda ADC düşüklüğü tespit edilmiştir. Bu konuda daha kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihityaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate myometrial invasion with preoperative Magnetic Resonance Imaging (MRI) in patients with Endometrial Cancer (EC), and to investigate the potential diagnostic performance of Apparent Diffusion Coefficient (ADC) values in relation to P53 mutation, DNA mismatch repair (MMR) mutation, and tumor grade, as well as to assess findings that may be statistically significant. Materials and Methods: Seventy four patients who underwent surgery for EC and had both preoperative MRI and pathological results were included in this study. On MRI, the depth of myometrial invasion, ADC values, and the characteristics in T1- and T2-weighted sequences were evaluated. The radiological detection rate of myometrial invasion was statistically analyzed in comparison with pathological data. In addition, the relationship between p53 mutation, MMR mutation, tumor grade, and ADC, T1, and T2 values was also assessed. Based on the obtained data, the sensitivity, specificity, negative predictive value (NPV), positive predictive value (PPV), and accuracy of MRI in evaluating myometrial invasion were calculated. Results: In our study, a moderate agreement was observed between MRI and pathological findings in the evaluation of myometrial invasion (Kappa = 0.481, p < 0.001). The diagnostic performance of MRI was as follows: sensitivity 66.7%, specificity 93.2%, PPV 87.0%, NPV 80.4%, and overall accuracy 82.4%. These results were found to be within ranges similar to those reported in the literature. Sensitivity was relatively lower compared to previous studies, and possible reasons for this were discussed. Furthermore, when analyzing the relationship between ADC values and P53 mutation and tumor grade, as well as the relationship of T1 and T2 values with p53 mutation, MMR mutation, and tumor grade, no statistically discriminative findings were obtained. A decrease in ADC values was observed in patients with MMR mutation. However, considering that the PPV of this test was 30%, it indicates that ADC values may only serve as supportive parameters and are not sufficiently strong diagnostic tools in clinical practice. Conclusion: MRI was found to be a diagnostic tool with high accuracy in the preoperative evaluation of myometrial invasion. The effectiveness of ADC, T1, and T2 values in distinguishing p53 mutation, MMR mutation, and tumor grade could not be clearly demonstrated. However, a decrease in ADC values was detected in patients with MMR mutation. Further large-scale studies are needed to clarify this issue.