Elektrikli taşıtlarda hibrit enerji depolama sistemlerinin performans analizi
Elektrikli taşitlarda hibrit enerji depolama sistemlerinin performans analizi
- Tez No: 969805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KUŞDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ADVISOR, Batarya Sistemleri, Yakıt Hücreli Elektrikli Taşıtlar, Elektrikli araçlar, Elektrokimyasal depolama, Hibrit araçlar, Yakıt hücreleri, ADVISOR, Battery Systems, Fuel Cell Hybrid Electric Vehicles, Electric vehicles, Electrochemical deposition, Hybrid vehicles, Fuel cells
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yakıt hücreli hibrit elektrikli taşıtlar, farklı enerji depolama teknolojilerinin yakıt hücresi sistemi ile entegrasyonundan oluşmaktadır. Yakıt hücresi ile entegre edilen enerji depolama sisteminin taşıt performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek için çeşitli analizler gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada, orta büyüklüğe sahip yakıt hücreli hibrit elektrikli taşıtın farklı yapıdaki iki PEM yakıt hücresi sistemleri ile Nikel Metal Hidrür, Kurşun Asit, Lityum İyon, Nikel Kadmiyum ve Nikel Çinko batarya sistemleri kullanılarak belirli sınırlar dahilindeki hibritleştirme oranları ADVISOR programında modellenmiş ve simüle edilmiştir. İki farklı yakıt hücresi ve beş farklı batarya sistemi kullanılarak hazırlanan simülasyonlarda yapılan testler uluslararası sürüş çevrimlerinde analiz edilmiştir. Bu modeller, NYCC (New York City Cycle) ve HWFET (Highway Fuel Economy Test) sürüş çevrimleridir. Simülasyon sonuçları, farklı sürüş çevrimlerinin değişimi göz önünde bulundurularak, kullanılan beş farklı batarya ve iki farklı yapıdaki PEM yakıt hücresinin de hibritleştirme oranı değişimine göre enerji tüketimi, verimlilik ve buna istinaden çevresel etkileri gibi önemli sonuçlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Araştırmanın bulguları, birbirinden farklı yakıt hücresi ve batarya teknolojileri kullanılarak oluşturulan taşıt sistemlerinin, enerji tüketimi ve performans kriterinin farklı test koşulları altında nasıl iyileştirilebileceği ve optimum düzeye getirebileceğini ayrıca gelecekte bu sistemlerin etkin bir şekilde kullanılabilir hale getirilebilmesi için nasıl bir yol izlenebileceği hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Fuel cell hybrid electric vehicles consist of the integration of different energy storage technologies with a fuel cell system. Various analyses can be carried out to assess the impact of the energy storage system integrated with the fuel cell on vehicle performance. In this study, the hybridization ratios within certain limits of a medium-sized fuel cell hybrid electric vehicle were modeled and simulated in the ADVISOR program using two different types of PEM fuel cell systems along with Nickel Metal Hydride, Lead Acid, Lithium Ion, Nickel Cadmium, and Nickel Zinc battery systems. Tests conducted on simulations prepared using two different fuel cells and five different battery systems were analyzed in international driving cycles. These models were tested under the NYCY (New York City Cycle) and HWFET (Highway Fuel Economy Test) driving cycles. Simulation results focus on important outcomes such as energy consumption, efficiency, and environmental impacts based on the hybridization ratio changes of the five different batteries and two different types of PEM fuel cells, taking into account the variation of different driving cycles. The findings of the study provide valuable insights into how vehicle systems created using different fuel cell and battery technologies can be improved and optimized for energy consumption and performance criteria under various test conditions, as well as how these systems can be effectively utilized in the future.