Periyodik sağlık muayenesi için başvuran ve ultrasonda steatozsaptanan hastalarda, steatoz evreleri ve diğer kan parametreleriile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between steatosis grades and other blood parameters in patients diagnosed with steatosis via ultrasound during periodic health examinations
  1. Tez No: 969813
  2. Yazar: MELİS ŞEVVAL ÖZCAN KENDİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hepatosteatoz, non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı, insülin direnci, beden kitle indeksi, Karaciğer yağlanması, hepatic steatosis, non-alcoholic fatty liver disease, insulin resistance, body mass index, Fatty liver
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZCAN KENDİRLİ, MŞ. Periyodik Sağlık Muayenesi İçin Başvuran ve Ultrasonda Steatoz Saptanan Hastalarda, Steatoz Evreleri ve Diğer Kan Parametreleri ile İlişkisinin Değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Hepatosteatoz, prevalansı giderek artan ve genellikle belirti vermeden ilerlemesi nedeniyle ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilen önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Erken tanı, hastalığın ilerlemesini önlemede kritik öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı, ultrasonografide hepatosteatoz saptanan hastaların kan değerlerinin, hepatosteatoz görülmeyenlerle karşılaştırılarak farklılık olup olmadığını belirlemek; hepatosteatoz dereceleri ile kan değerleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve elde edilen verilerle, karaciğer yağlanması olan bireyleri erken dönemde kan tetkikleriyle tespit ederek gerektiğinde ileri görüntüleme yapılmasını ve gelecekteki araştırmalara katkı sağlanmasını hedeflemektir. Çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne 01.01.2022 ile 01.01.2024 tarihleri arasında ayaktan başvuran, 18 yaş ve üzerindeki, abdominal ultrasonografi ile hepatosteatoz saptanan ve aynı döneme ait biyokimyasal verilerine erişilebilen 479 hasta dahil edilmiştir. Elde edilen bulgular, toplumda hepatosteatozun yaygın bir sağlık sorunu olduğunu ve özellikle yaş, beden kitle indeksi, tip 2 diyabet varlığı ve metabolik parametrelerle anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Yağlanma şiddeti arttıkça bireylerin yaş ortalamasında, BKİ düzeylerinde, diyabet prevalansında ve karaciğer enzimlerinde anlamlı artış gözlenmiştir. Biyokimyasal parametreler açısından, ALT, AST, GGT, ALP, trigliserid, LDL, glukoz, HbA1c ve HOMA-IR düzeylerinin hepatosteatoz şiddeti ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, non-invaziv biyobelirteçlerin karaciğer yağlanmasının tanı ve takibinde yol gösterici olabileceğini göstermektedir. Özellikle ileri yaş, yüksek BKİ ve diyabet gibi risk faktörlerine sahip bireylerde erken tarama ve uygun müdahalelerin zamanında yapılması, halk sağlığı açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
OZCAN KENDIRLI, M.S. Evaluation of the Relationship Between Steatosis Grades and Other Blood Parameters in Patients Diagnosed with Steatosis via Ultrasound During Periodic Health Examinations, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Family Medicine Medical Specialization Thesis, Eskisehir, 2025. Hepatic steatosis is an increasingly prevalent public health concern that can lead to serious health outcomes due to its typically asymptomatic progression. Early diagnosis plays a critical role in preventing disease progression. This study aimed to assess whether significant differences exist in blood parameters between patients with ultrasonographically confirmed hepatic steatosis and those without, and to evaluate the relationship between the severity of steatosis and various biochemical markers. Additionally, the study sought to explore the potential of routine blood tests in the early identification of hepatic steatosis, thereby facilitating timely imaging and contributing to the evidence base for future research. The study included 479 patients aged 18 years and older who presented to the Family Medicine Clinic of Eskişehir Osmangazi University between January 1, 2022, and January 1, 2024, were diagnosed with hepatic steatosis via abdominal ultrasonography, and had accessible biochemical data from the same period. The findings revealed that hepatic steatosis is a common health issue in the population and is significantly associated with age, body mass index, type 2 diabetes, and various metabolic parameters.As the severity of steatosis increased, corresponding elevations were observed in mean age, BMI, diabetes prevalence, and liver enzyme levels. Biochemical analysis revealed that serum levels of ALT, AST, GGT, ALP, triglycerides, LDL, glucose, HbA1c, and HOMA-IR were significantly correlated with steatosis severity. These findings underscore the potential utility of non-invasive biomarkers in the detection and monitoring of hepatic steatosis. Implementing screening programs and timely interventions- particularly among individuals with established risk factors such as advanced age, obesity, and diabetes- may yield considerable benefits in public health management.