Rekreatif koşucularda ultra maraton yarışı öncesi ve sonrası anksiyete, algılanan stres ve uyku kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety, perceived stress, and sleep quality before and after an ultramarathon race in recreational runners
  1. Tez No: 969814
  2. Yazar: EMİNE ÖGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM DERYA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Uzun mesafe koşucularının benzersiz fizyolojik özellikleri uzun süredir bilinmesine rağmen, onların ruhsal özellikleri hakkında çok az şey bilinmektedir. Ultra maraton koşucuları, stres ve baskı altında performansın sürdürülebilmesi gereken durumları sıkça yaşarlar. Ultra maratonların zorlu doğal koşullarda gerçekleşiyor olması, stres seviyesini yükseltebilmektedir. Ultra maratonlara hazırlık, yüksek antrenman yükleri ve uzun süreli antrenman seansları gerektirir, bu da özellikle uyku ile ilgili olarak yeterli dinlenmeye duyulan ihtiyacı artırır. Yeterli dinlenmeyi sağlayan kaliteli ve düzenli uyku, koşucuların stresle başa çıkma becerilerini geliştirebilir ve stresin olumsuz etkilerini azaltabilir. Bu çalışmada, rekreatif koşucularda ultra maraton yarışlarının anksiyete, algılanan stres ve uyku kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirdik. Veriler, sosyodemografik formlar, Beck Anksiyete Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ve Sporcu Uyku Davranış Anketi kullanılarak toplandı. Bu değerlendirmeler Seant Paul Ultra Trail yarışması 51 kilometrelik parkurunda koşan sporculara iki kez uygulandı: yarıştan bir gün önce ve yarıştan bir ay sonra. Bulgular, yarıştan önce algılanan stresteki artışa ve uyku etkinliğinde azalmaya, yarış sonrasında ise kaygı düzeylerinde artışa işaret etmiştir. Bu durum, ultra maraton gibi zorlu fiziksel aktivitelerin ruhsal etkilerini vurgulamaktadır. Rekreasyonel koşucularda yüksek düzeyde kaygı ve algılanan stresin, uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkisi olduğu görülmektedir. Sporcuların uyku kalitesini bozabilecek durumların iyileştirilmesi, kaygı yönetimine katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, sporcuların ruh sağlığı üzerine daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Sporcuların farklı bireylerden oluşan geniş bir grubu temsil etmesi ve bu konudaki çalışmaların yetersiz olması da bu gerekliliği artırmaktadır. Ayrıca, profesyonel düzeyde spor yapmayan rekreasyonel sporcular üzerine yapılacak çalışmalar da ayrıca önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Although the unique physiological attributes of long-distance runners have been recognized for a long time, their psychological characteristics remain largely unknown. Ultramarathon runners frequently encounter situations that require sustained performance under stress and pressure. The challenging natural conditions of ultramarathon races can further elevate stress levels. Preparation for ultramarathons requires high training volumes and long training sessions, leading to a significant need for adequate rest, particularly related to sleep. Quality and regular sleep patterns that provide sufficient rest can enhance runners' ability to cope with stress and mitigate its adverse effects. In our study, we evaluated the impact of ultramarathon races on anxiety, perceived stress, and sleep quality in recreational runners. Data were collected using socio-demographic forms, the Beck Anxiety Inventory, the Perceived Stress Scale, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and the Athlete Sleep Behavior Questionnaire. These assessments were administered twice to runners participating in the 51-kilometer Seant Paul Ultra Trail race: once the day before the race and once a month after the race. Findings indicated an increase in perceived stress and a decrease in sleep efficiency before the race, with an increase in anxiety levels post-race, highlighting the psychological effects of demanding physical activities like ultramarathons. High levels of anxiety and perceived stress in recreational runners negatively affect sleep quality. Intervening in situations that can impair sleep quality to enhance sleep quality could aid in anxiety management. In conclusion, there is a need for more research on the mental health of athletes, given the diverse population they represent and the insufficient studies on this subject. Additionally, studies focused on recreational athletes are necessary as they do not engage in sports at a professional level.