Trichoderma harzianum ile toprak kökenli bazı bitki patojenlerinin kontrolü
Control of some soilborne plant pathogens by trichoderma harzianum
- Tez No: 96986
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Trichoderma harzianum, Bitki Patojenleri, Biyolojik Mücadele, Trichoderma harzianum, Plant Pathogens, Biological Control
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRİCHODERMA HARZİANUMİLE TOPRAK KÖKENLİ BAZI BİTKİ PATOJENLERİNİN KONTROLÜ ÇİĞDEM KÜÇÜK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2000 Günümüzde patojen mikroorganizmaları ortadan kaldırmada pestisidler ve organik kimyasallar kullanılmaktadır. Pestisidler ve organik kimyasallar zor parçalandığı için bitki ve hayvanlarda depolanarak besin zinciri yolu ile canlılarda toksik etki yapmaktadır. Bu nedenle biyolojik mücadelenin önemi son yıllarda artmıştır. Trichodenna spp. biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılan funguslardan birisidir. Bu çalışmada, Eskişehir bölgesindeki toprak örneklerinden izole edilen Trichodenna harrianum izolatlarının toprak kökenli bitki patojenlerine etkileri gösterilmiştir. İnhibisyon deneylerinde, F.oxysporum ve G.graminis'e karşı T20, D.sorokiniana'ya karşı T18, F.culmorum'a karşı Tl, Rsolani ve F.moniliforme't karşı T8, F.solani'ye karşı T15, Rcerealis'e karşı T4, S.rolfsii'ye karşı Tll etkili olmuştur. T4 izolatının diğer izolatlara oranla daha fazla bitki patojeninin gelişmesini engellediği bulunmuştur. T.harzianum izolatlarının tümü enzim aktiviteleri testlerinde farklı özellikler göstermiştir. T.harzianum'un T8 ve T20 izolatları ile hazırlanan preparatların üçer dozları (lxlO3 spor/ml, lxlO5 spor/mi, lxlO7 spor/ml) kullanılmıştır. En iyi sonuç T8'in lxlO7 spor/ml olan dozları ile mısır, domates, fasulyede; T20'nin 1x1 07 spor/ml olan dozu ile buğdayda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CONTROL OF SOME SOILBORNE PLANT PATHOGENS BY TRICHODERMA HARZIANUM Çİ?DEM KÜÇÜK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology: Major Biology Supervisor: Prof.Dr. Merih KIVANÇ 2000 Nowadays, pestisides and organic compounds are being widely used to inhibit pathogen microorganisms. Degradation of these compounds is very difficult and accumulation of them in food chains leading to toxicitiy in living environmental at higher level. As a result, biological control is becoming increasingly important in recent years. It is showed that Trichoderma spp. could be used as a biocontrol agent. In this study; Trichoderma harzianum isolates from soil samples in Eskişehir region are identified. These isolates against soil borne pathogen fungi were investigates. We have found that T20 against F.oxysporum and G.graminis, T18 against D.sorokiniana, Tl against F.culmarum, T8 against Rsolani and F.moniliforme, T4 against Kcerealis, Til against S. rolfsii were effective. It is determined T4 isolate prevented the improvement growt of the plant pathogens more then the other isolates. All isolates showed different features in enzimatic activity test. Under glasshouse conditions, T.harzianum was applied to soils. 3 dosages (lxlO3 spore/ml, 1x10s spore/ml, lxlO7 spore/ml) of each T8 and T20 isolates were used for biological struggle and the best result is obtained from the dosage lxlO7 spore/ml of T8 which was effective on corn, bean and tomato; lxlO7 spore/ml of T20 was effective on wheat.