Pamuk çiğidi pres küspesinin doğal zeolit katalizörüyle pirolizi ve su buharı etkisinin incelenmesi
Catalyre conversion of cotton-seed cake over natural zeolite catalyst and investigation of steam effect
- Tez No: 96987
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN PUTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pamuk çiğidi pres küspesi, katalitik piroliz, yapay yakıtlar
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yapılan bu çalışmada, pamuk çiğidi pres küspesi hammadde olarak seçilmiş ve sabit yataklı Heinze reaktöründe değişik koşullarda pirolizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında 7 °C/dk ısıtma hızında, 400, 500, 550 ve 700 °C piroliz sıcaklıklarında ve hammadde ağırlığının % 1, 5, 10 ve 20'si kadar doğal zeolit katalizörü eklenerek piroliz deneyleri yürütülmüş ve piroliz sıcaklığı ile katalizör yüzdesinin piroliz ürün verimlerine olan etkisi araştırılmıştır. Daha sonra % 20 doğal zeolit katalizörü içeren hammaddeye, dört farklı sıcaklıkta, 0,6; 1,3; 2,7 cm/sn akış hızlarında su buharı ve 550 "C'de 50, 100, 200, 400 cm3/dk akış hızlarında sürükleyici gaz (N2) gönderilerek piroliz deneyleri yapılmıştır. En uygun koşullarda elde edilen piroliz sıvı ürünlerinin elementel analizleri yapılmış, FTIR spektrumları alınmıştır. Daha sonra sıvı ürünlere sütun kromotografisi uygulanmış ve alt fraksiyonların verimleri hesaplanmış, elementel analizleri gerçekleştirilmiştir. Alt fraksiyonların FTIR spektrumu ve n-pentan fraksiyonunun ise gaz kromotogramı alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, piroliz koşullarının uygun seçimi ile pamuk çiğidi pres küspesinden petrole eşdeğer sıvı ürün elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the catalytic conversion of cotton seed cake to fuels was studied at varying process conditions. In the first part, pyrolysis experiments were carried out with a heating rate of 7 °C/min at 400, 500, 550, 700° C temperatures and different natural zeolite contents (1, 5, 10, 20 % of feed) in a Heinze reactor. In the second part, the effect of steam was investigated by co- feeding steam at different flow rates ( 0,6; 1,3; 2,7 cm/sec) with a catalyst addition (20 % of feed). In the third part, the effect of sweeping gas (N2) at different flow rates (50, 100, 200, 400 cm3/min), 550 °C was observed with addition of the same amount of catalyst in the second part. Liquid pyrolysis products obtained at most appropriate conditions were examined using elemental analysis technique and FTIR. By using column chromatography on liquid product, the yield of subfractions were calculated. The H/C ratios obtained from elemental analysis were compared with the petroleum products. FTIR spectra of subfractions were taken, whereas n-pentane was analysed by gas chromatography. According to results obtained, it is found that petroleum like liquid pyrolysis products can be obtained from cotton seed cake by selecting suitable pyrolysis conditions. Keywords : Cotton-seed cake, catallytic pyrolysis, synthetic fuels