Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Acil Servisine 2021-2023 yılları arasında yanık travması nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri olguların adli tıbbi açıdan değerlendirilmesi
Medicolegal evaluation of cases aged 65 and over who applied to Karadeniz Technical University Farabi Hospital Emergency Department due to burn trauma between 2021-2023
- Tez No: 969884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN SEÇKİN KIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, Forensic medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yanıklar derideki yüzeysel hasardan ölümcül durumlara kadar değişebilen ciddiyette tablolara yol açabilen yaralanmalardır. Çalışmamızda önemli bir risk grubunu oluşturan yaşlı popülasyona ait olguları inceleyerek takip süreci ve mortaliteye etki eden faktörleri ortaya koyup konuyla ilgili adli tıbbi değerlendirmeleri ve adli bildirim tutumlarını gözden geçirerek sağlık profesyonellerinin farkındalığını artırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Acil Servisine 01/01/2021-31/12/2023 tarihleri arasında yanık travması nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri olguların kayıtlarının geriye dönük olarak incelenmesi ile yapılmıştır. Bulgular: 116 olgunun 46'sı (%39,7) erkek, 70'i (%60,3) kadındı. Hastaların yaşları 65 ile 92 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 74,4±6,74 idi. Yanık nedenlerinde ilk sırayı sıcak sıvı-buhar (%51,7) alırken, ikinci sırada kuru ısı (%43,1) yer aldı. Olguların %69,8'indeki yanıkların alanı toplam vücut yüzey alanının %10'u ve altındayken, %69'undaki maksimum yanık derecesi 2. dereceydi. En çok etkilenen anatomik bölgeler alt ekstremiteler (%55,2) ve üst ekstremitelerdi (%53,4). Mortalite oranı %10,3'tü. Hastane sisteminde genel adli bildirim formu bulunan olguların oranı oldukça düşüktü (%4,3). Sonuç: Yaşlı yanık vakalarıyla ilgili epidemiyolojik verilere katkıda bulunacak daha kapsamlı çalışmalar yapılmalı ve yaşlı yaşamında yanık travmalarıyla ilgili alınacak önlemler açısından toplumun farkındalığı artırılmalıdır. Sağlık profesyonellerinin adli bildirim konusundaki yükümlülüklerini vurgulayan, ihmal ve istismar konularına dikkat çeken eğitimler mutlaka verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Burns are injuries that can cause conditions ranging in severity from superficial skin damage to fatality. In our study, we aimed to examine the cases belonging to the elderly population, which constitutes an important risk group, to reveal the factors affecting the follow-up process and mortality, and to increase the awareness of health professionals by reviewing the medicolegal evaluations and forensic reporting attitudes on the subject. Materials and Methods: The study was conducted by retrospectively examining the records of patients aged 65 and over who applied to Karadeniz Technical University Farabi Hospital Emergency Department due to burn trauma between 01/01/2021 and 31/12/2023. Results: Of the 116 cases, 46 (39,7%) were male and 70 (60,3%) were female. The patients' ages ranged from 65 to 92, with an average of 74,4±6,74. Among the causes of burns, the first place was taken by hot liquids and steam (51,7%), while the second place was taken by dry heat (43,1%). The burn area in 69,8% of the cases was 10% or less of the total body surface area, while the maximum burn degree in 69% was 2nd degree. The most affected anatomical localizations were the lower extremities (55,2%) and upper extremities (53,4%). The mortality rate was 10,3%. The rate of the cases which had a forensic report form in the electronic hospital system was quite low (4,3%). Conclusion: More comprehensive studies should be conducted to contribute to the epidemiological data on elderly burn cases and public awareness should be increased about precautions to be taken regarding burn trauma in elderly people. Education must be provided to emphasize the obligations of healthcare professionals about forensic reporting and to draw attention to issues of neglect and abuse.