Uçuş kontrol sistem tasarımında katlı-model yaklaşımı ve genetik algoritma tekniğinin uygulanması
Flight control system desing using multi-model approach and genetic algorithm
- Tez No: 96989
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Uçuş Kontrol Sistem Tasarımı, Katlı-Model Yaklaşımı, Genetik Algoritma, Flight Control System Design, Multi-Model Approach, Genetic Algorithm
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Doktora Tezi UÇUŞ KONTROL SİSTEM TASARIMINDA KATLI-MODEL YAKLAŞIMI VE GENETİK ALGORİTMA TEKNİĞİNİN UYGULANMASI Ayşe KAHVECIOĞLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Can ÖZDEMİR 2000 Otomatik uçuş kontrol sistem tasarımında karşılaşılan en önemli problemlerden birisi, atmosferik ve diğer bazı bozucu etkilerden (pilotun verdiği kumanda vs.) dolayı, uçağın istenen bir uçuş durumunu uzun süre koruyamamasıdır. Belli uçuş durumları için tasarlanan denetleyiciler tüm uçuş zarfı içinde istenen performans ve kararlılık özelliklerini vermeyebilir. Bu nedenle, sistem modelindeki fiziksel parametrelerinde belirsizlik ve tasarım objektifi olarak birtakım performans sınırları olan sistemlerde kullanılan katlı-model yaklaşımı, uçuş kontrol sistem tasarımında da verimli bir şekilde uygulanmaktadır. Katlı- model yaklaşımına göre, uçuş zarfı içinden örneklenen belli uçuş noktaları için istenen kararlılık ve performans özelliklerini sağlayan denetleyici kazancı kümelerinin kesişimi, tüm uçuş zarfı için de aynı kararlılık ve performans özelliklerini sağlar. Bu çalışmada, örneklenen uçuş noktalan için bulunan kesişim kararlılık kümesinden istenen performans özelliğini sağlayan en iyi denetleyici kazancının hesaplanması için, genetik ve doğal seçime dayalı bir optimizasyon yöntemi olan genetik algoritma tekniğinden faydalanılmıştır. PASCAL dilinde kodlanan bir genetik algoritma programı, farklı uçak tiplerinde yunuslama hızı kontrol sistem tasarımına uygulanmış ve bulunan denetleyici kazancı için kapalı döngü sistemin birim basamak tepkilerinde oldukça iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis FLIGHT CONTROL SYSTEM DESIGN USING MULTI-MODEL APPROACH AND GENETIC ALGORITHM Ayşe KAHVECİO?LU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Yrd.Doc.Dr. Can ÖZDEMİR 2000 One of the most important problems in automatic flight control system design is that an aircraft can not maintain a desired flight condition in the aircraft's flight envelope for a long time due to atmospheric and other disturbance effects (pilot's command etc.). The controller which is designed for the certain flight condition can not give desired performances and stability specifications in all flight envelope. Because of this, the multi-model approach used at the systems that are explicit uncertainty bounds for physical parameters in the plant model and performance bounds as design objectives is efficiently applied to flight control system design. According to multi-model approach, the set of the cross section of the set of controller gains that ensure a desired performance and stability specifications for sampled flight conditions in the aircraft's flight envelope gives the same stability and performance specifications for all the aircraft's flight envelope. In this research, the technique of genetic algorithm that is an optimization method based on genetic and natural selection is applied to calculate for the best controller gain that is ensured a desired performance criteria in the set of the cross section of stability for the sampled flight conditions. A genetic algorithm program, which is coded in PASCAL programming language, is applied to the design of the pitch rate control system for different aircraft. It is found that, the unit step response of the closed loop system according to controller gain, calculated by using this program, is rather good.