Eskişehir ve çevresinden toplanan ekşi hamur örneklerinde katil mayaların varlığının araştırılması ve katil aktiviteye etki eden faktörlerin belirlenmesi
Occurrence of killer yeasts in sour dough samples collected from Eskişehir province and determination of the factors affecting killer activity
- Tez No: 96990
- Danışmanlar: PROF. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Katil mayalar, katil aktivite, ekmek mayaları, Killer yeasts, killer activity, baker's yeasts
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Doktora Tezi ESKİŞEHİR VE ÇEVRESİNDEN TOPLANAN EKŞİ HAMUR ÖRNEKLERİNDE KATİL MAYALARIN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI VE KATİL AKTİVİTEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ NURAY KARAKAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2000 Eskişehir ve Bilecik' ten toplanan ekşi hamur ve boza örneklerinde katil mayaların varlığı araştırılmıştır. 4 adet boza örneğinden 97, 31 adet ekşi hamur örneğinden 307, 3 ' er adet ticari kuru ve yaş maya örneğinden 60 tane olmak Özere toplam 464 maya susu izole edilmiştir. Boza izolatlarından 32 tanesi katil (% 32.98), 13 tanesi duyarlı (% 13.40), 52 tanesi nötral (% 53.60), ekşi hamur maya izolatlannın isel2 tanesi katil (% 3.90), 79 tanesi duyarlı (% 25.73), 216 tanesi nötral izolat (% 70.35) olarak belirlenmiştir. Ticari yaş ve kuru maya izolatlarında ise katil fenotipe rastlanmamıştır. Katil mayalardan sadece 25.2 numaralı izolat Saccharomyces cerevisiae olarak identifiye edilmiştir. Ekşi hamur katil mayalarında yüksek sıcaklık ve siklohekzimid varlığının katil aktiviteyi elimine ettiği ve UV nin bu aktivite üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Katil aktivite için optimum sıcaklık 21-30 °C, pH ise 4.2-5.0 olarak belirlenmiştir. Fluoresans boyama yöntemi ile katil toksinden etkilenerek ölen duyarlı maya hücrelerinin ayırt edilebileceği gösterilmiştir. Katil maya izolatlannın 2 adet ticari ekmek mayası susuna karşı katil aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Katil izolat 25.2' nin katil aktiviteden sorumlu olan proteini SDS-PAGE yöntemi ile belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctorate Thesis OCCURRENCE OF KILLER YEASTS IN SOUR DOUGH SAMPLES COLLECTED FROM ESKİŞEHİR PROVINCE AND DETERMINATION OF THE FACTORS AFFECTING KILLER ACTIVITY NURAY KARAKAŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2000 Occurrence of killer yeasts in sour dough and boza samples from Eskişehir and Bilecik provinces was invesigated. 464 yeast isolates, including 97 strains from 4 boza samples, 31 strains from sour dough samples, 60 strains from 3 commercial dry and 3 commercial wet yeast samples, were isolated. From the total of 97 boza isolates, 32 strains were killer (% 32.98), 13 strains were sensitive (% 13.40), 52 strains were neutral (% 53.60). Out of 307 sour dough isolates, 12 strains were killer {% 3.90), 79 strains were sensitive (% 25.73), 216 strains were nuetral (% 70.35). Tested commercial dry and wet yeast isolates did not show killer activity. Only 25.2 killer yeast strain was identified as Saccharomyces cerevisiae. It was determined that high temperature and presence of cycloheximide cured killer activity of sour dough killer yeasts. Moreover UV light treatment did not show any effect on killer activity of these isolates. Optimum temperature was 21-30 °C and optimum pH was 4.2-5.0 for killer activity. Dead sensitive yeast cells by killer toxsln were distinguished using fluorescent dye method. Two killer yeasts showed killer activity on 2 commercial baker's yeast strains. The protein responsible for killer activity of 25.2 could not be determined by SDS-P AGE.