Sivas ili 1. basamak hekimlerinin rotavirüs enfeksiyonu ve rotavirüs aşısı hakkındakı bilgi düzeyleri ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels and attitudes of primary healthcare physicians in sivas province regarding rotavirus infection and vaccine
- Tez No: 969904
- Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Rotavirüsler, Tutumlar, Knowledge, Rotaviruses, Attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Rotavirüs, özellikle beş yaş altı çocuklarda ciddi sıvı kaybına neden olabilen akut gastroenteritlerin (AGE) başlıca etkenlerinden biridir. Gelişmekte olan ülkelerde çocuk sağlığı açısından önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etmektedir. Etkinliği ve güvenliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış rotavirüs aşıları, birçok ülkede ulusal bağışıklama programlarına dâhil edilmiştir; ancak Türkiye'de hâlâ özel aşılar arasında yer almaktadır. Bu nedenle, birinci basamak hekimlerinin bilgi ve tutumları, aşının toplumda benimsenmesi açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Sivas ilinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan 286 hekimin rotavirüs enfeksiyonu ve aşısına ilişkin bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan araştırmada, veri toplama aracı olarak yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Anket, katılımcıların demografik özelliklerine, bilgi düzeylerine ve aşılama konusundaki tutumlarına yönelik üç bölümden oluşmaktadır. Veriler, yüz yüze görüşmeler ve çevrim içi yöntemle toplanmıştır. Anket sonuçları, katılımcıların bilgi düzeyinin konuya göre değişiklik gösterdiğini ortaya koymuştur. Genel olarak sorulara yüksek oranda doğru yanıt verilmiş olsa da, özellikle aşı uygulama yolu, zamanlaması ve kontrendikasyonlara ilişkin alanlarda bilgi eksiklikleri dikkat çekmiştir. Aşıyı önerme davranışı ile bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kadın hekimlerin aşıyı daha sık önerdiği saptanmıştır. Ayrıca, pediatri rotasyonu yapan ve hizmet içi eğitim almış hekimlerin bilgi düzeylerinin istatistiksel olarak daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Aşıyı önermeme nedenleri arasında en sık ifade edilen etkenin, aşının ulusal takvimde yer almaması olduğu bildirilmiştir. Sonuç olarak, birinci basamak hekimlerinin rotavirüs enfeksiyonu ve aşılama konusunda bilgi düzeylerinin geliştirilmesi, hizmet içi eğitimlerin artırılması ve güncel kılavuzlarla desteklenmeleri gerekmektedir. Bu sayede, aşının kabulü ve uygulanabilirliği konularında daha etkili bir sağlık politikası geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Rotavirus is one of the leading causes of acute gastroenteritis in children under the age of five, often resulting in severe dehydration. It continues to be a major cause of morbidity and mortality among children, especially in developing countries. Although rotavirus vaccines have been scientifically proven to be effective and safe and are included in many national immunization programs worldwide, they are still classified as optional vaccines in Türkiye. Therefore, the knowledge and attitudes of primary healthcare physicians hold particular importance for the community's acceptance of the vaccine. In this study, the knowledge and attitudes of 286 physicians working in primary healthcare services in Sivas province regarding rotavirus infection and vaccination were evaluated. The research was designed as a descriptive and cross-sectional study, and a structured questionnaire was used as the data collection tool. The questionnaire consisted of three sections addressing the participants' demographic characteristics, knowledge levels, and attitudes toward vaccination. Data were collected through both face-to-face interviews and online methods. The results indicated that the physicians' level of knowledge varied depending on the topic. While many questions were answered correctly at a high rate, notable gaps were observed in areas such as the route of administration, timing, and contraindications of the vaccine. A statistically significant relationship was found between recommending the vaccine and the level of knowledge. It was also determined that female physicians recommended the vaccine more frequently. Additionally, physicians who had completed a pediatrics rotation or received in-service training demonstrated significantly higher levels of knowledge. The most frequently cited reason for not recommending the vaccine was its exclusion from the national immunization schedule. In conclusion, improving the knowledge of primary healthcare physicians regarding rotavirus infection and vaccination, increasing opportunities for in-service training, and supporting them with updated guidelines are essential steps. These efforts can contribute to the development of more effective health policies in terms of vaccine acceptance and implementation.