Endokrin ve metabolizma hastalıkları polikliniğine başvuran erkek osteoporoz hastalarında sekonder nedenlerin değerlendirilmesi
Evaluation of secondary causes in male osteoporosis patients presenting to the endocrinology and metabolic diseases outpatient clinic
- Tez No: 969905
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, erkek osteoporozu, frajilite fraktürü, glukokortikoidler, hipogonadizm, kemik mineral yoğunluğu, Bone density, diabetes mellitus, glucocorticoids, hypogonadism, male osteoporosis, osteoporotic fractures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Erkek osteoporozu klinikte primer ve sekonder formlarda görülür. Biz bu çalışmamızda, Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğine başvuran erkek hastalarda sekonder osteoporoz nedenlerinin ve senil osteoporoza eşlik eden risk faktörlerinin sıklığı ile dağılımını belirlemek; ayrıca olguların klinik ve laboratuvar özellikleri ile tedavi yaklaşımlarını değerlendirmeyi amaçladık. MATERYAL VE METOD: Çalışmamız 01.01.2017–01.05.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğine başvuran, klinik ve radyolojik değerlendirmelerde sekonder osteoporoz saptanan 159 olgu ve senil osteoporoz tanısı alıp eşlik eden risk faktörleri olan 28 olgu olmak üzere toplam 187 olgunun çalışmaya dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamızda hasta dosyaları ve dijital sistemler kullanılarak, hastaların klinik özellikleri, görüntüleme bulguları, laboratuvar parametreleri ve takip notları incelenerek kaydedildi. BULGULAR: Sekonder osteoporoz hastalarında tanı yaşı ortalaması 55 yıldı. Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçüm nedenleri arasında tarama ilk sıradaydı; bunu yaygın vücut ağrıları, frajilite fraktürü, boy kısalığı ve nonspesifik semptomlar izledi. Etiyolojide endokrinolojik nedenler arasında diabetes mellitus (DM) ve hipogonadizm öne çıktı; ilaç ilişkili nedenler arasında glukokortikoid ve proton pompa inhibitörü (PPI) kullanımı belirgindi. Sistemik komorbiditeler içerisinde kronik böbrek hastalığı (KBH), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), konjestif kalp yetmezliği (KKY) ve solid maligniteler sık izlendi. Hastaların %40'ında frajilite fraktürü, %38'inde D vitamini eksikliği mevcuttu. Başlangıç tedavilerinde en sık oral ve intravenöz (IV) bifosfonatlar yer alırken, teriparatid ve denosumab daha düşük oranda kullanıldı. Senil osteoporoz grubunda tanı yaşı ortalaması 75 yıldı. Eşlik eden endokrinolojik nedenler arasında DM ve hipogonadizm sık iken, ilaç ilişkili nedenlerde glukokortikoid ve levotiroksin kullanımı belirgindi. Frajilite fraktürü oranı %46 olup başlangıç tedavi dağılımı sekonder osteoporoz grubuyla benzerdi. SONUÇ: Erkek osteoporozunda sekonder nedenler sıktır; riskli gruplarda erken tarama ve hedefe yönelik neden araştırması kırık yükünü azaltır. Bulgularımız, etiyolojinin çoğu kez multifaktöriyel olduğunu ve tedavinin komorbiditelere göre kişiselleştirilmesi gerektiğini destekler.
Özet (Çeviri)
Objective: Male osteoporosis presents in primary and secondary forms. We aimed to determine the frequency and distribution of secondary causes in men presenting to the Endocrinology and Metabolism Outpatient Clinic and the risk factors accompanying senile osteoporosis; additionally, to describe patients' clinical and laboratory characteristics and treatment approaches. Materials and Methods: This retrospective study included 187 men evaluated between 01.01.2017 and 01.05.2024 at the University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Endocrinology and Metabolism Outpatient Clinic: 159 with secondary osteoporosis by clinical/radiologic assessment and 28 with senile osteoporosis with accompanying risk factors. Using patient files and digital hospital systems, clinical features, imaging findings, laboratory parameters, and follow-up notes were reviewed and recorded. Results: In the secondary osteoporosis group, mean age at diagnosis was 55 years. Bone mineral density testing was most commonly performed for screening, followed by widespread body pain, fragility fractures, height loss, and nonspecific symptoms. The most frequent endocrine etiologies were diabetes mellitus and hypogonadism; drug-related causes were dominated by glucocorticoid and proton pump inhibitors use. Systemic comorbidities commonly observed were chronic kidney disease, chronic obstructive pulmonary disease, asthma, human immunodeficiency virus infection, congestive heart failure, and solid malignancies. Fragility fractures were present in 40% and vitamin D deficiency in 38%. Initial therapies were predominantly oral or intravenous bisphosphonates; teriparatide and denosumab were used less frequently. In the senile osteoporosis group, mean age at diagnosis was 75 years; DM and hypogonadism again predominated among endocrine factors, with glucocorticoid and levothyroxine use notable among drug-related factors. The fragility fracture rate was 46%, and initial treatment distribution was to that of the secondary osteoporosis group. Conclusion: Secondary etiologies are common in male osteoporosis; early screening and targeted evaluation of underlying causes can reduce the fracture burden. Our findings support a frequently multifactorial etiology and the need for individualized therapy tailored to comorbidities.